časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

DEHNguard M ... CI

|

Jan Hájek
 organizační složka Praha, Dehn + Söhne GmbH + Co. KG
 

Předjištění svodičů přepětí typu 2

 
Standardem se stalo, že většina výrobců uvádí u svých SPD (Surge Protection Device, přepěťová ochrana) typu 2 maximální hodnotu předjištění. Toto předjištění, zde není ani tak kvůli ochraně instalace, jako kvůli ochraně svodiče přepětí. Každý svodič přepětí, pokud by měl sloužit v elektrické instalaci smysluplně, by měl snést krátkodobý zkratový proud, který bude větší než se při běžném provozu počítá. Díky krátkému časovému průběhu přepěťových špiček, tvar vlny 8/20 μs, není problémem dosáhnout krátkodobého tečení velkých zkratových proudů. Pokud by tento zkrat, kterým v podstatě potenciálové vyrovnání přepěťovou ochranou je, trval delší dobu, došlo by díky nenulovému odporu varistoru k jeho oteplení, explozi nebo zahoření.
 
Potřeba montáže těchto předjišťujících prvků samozřejmě nevzniká v případě, že jištění (např. na vstupu rozváděče) je nižší nebo totožné s maximálním předjištěním SPD doporučeným výrobcem. Firma Dehn + Söhne za dobu své stoleté existence vždy kladla důraz na maximální bezpečnost a spolehlivost nejen svých výrobků, ale i zařízení, ve kterých byly a jsou tyto výrobky instalovány. Základní podmínkou tohoto požadavku je neustálá komunikace s odborníky, kteří tyto výrobky používají, a zpětná implementace jejich připomínek do výrobního programu. Díky této spolupráci mohl být vyvinut i nový svodič přepětí typu 2, který se opět pyšní světovým prvenstvím.
 

DEHNguard®M ... CI – ekonomičnost řešení

 
Současná doba s sebou přináší jeden podstatný požadavek na každou aplikaci, a to ekonomickou nenáročnost. Postupujeme-li zodpovědně, není problém tento požadavek splnit bez slevování z vysokých nároků na kvalitu provozu a jeho spolehlivost. Častým problémem z praxe byla snaha ušetřit nejenom montážní čas, ale i prostor v rozváděči, který je u mnoha aplikací nezodpovědně poddimenzován.
 
Bylo-li třeba ochránit aplikaci před přepětím svodičem typu 2 a přitom se vyhnout ještě nutnosti instalace pojistky – a tak obrat rozváděč o další minimálně tři jednotky, byla tato hranice určena SPD typu 2 DEHNguard LI na max. 160 A. Pokud byla tato hodnota v dané aplikaci překročena, již bylo opravdu nutné vytvořit místo na pojistky, popř. dodělat další rozváděč nebo ho rovnou vyměnit za větší. S ohledem na pracnou montáž pak byla cena potřebných pojistek pouze malou částí
celkových investic.
 

Praktičnost – požadavek elektrotechniků

 
Na trhu se běžně vyskytují SPD s předjištěním, které však nejenže neřeší nedostatek místa v rozváděči, ale i zbytečně zdražují provoz – např. díky poškození jednoho prvku je třeba vyměnit dva. Toto řešení se z dlouhodobého pohledu ukázalo jako ekonomicky nákladné.
 
Požadavkem tedy bylo vymyslet a vyrobit SPD se stejně kvalitními parametry, jako mají standardní výrobky Dehn + Söhne při současné malé náročnosti na montáž a potřebu místa v rozváděči. Tečkou tohoto procesu je nekompromisní řešení svodiče se jménem DEHNguard®M ... CI.
 
Tento svodič typu 2 má v ochranném modulu integrovanou pojistku, která má požadovanou impulzní odolnost i schopnost nevybavit na maximální zkratový proud.
 

DEHNguard® M ... CI

Forma provedení tohoto svodiče, jako u mnoha jiných přístrojů DEHNguard®, má šířku jednoho modulu na pól a dvoudílná konstrukce umožňuje přesná a jednoduchá měření jak instalace, tak vlastností svodičů při běžné údržbě. Vizuální kontrola funkčnosti je klasickým mechanickým terčíkem jako u klasického svodiče; terčík navíc ještě signalizuje vybavení integrované pojistky. Již od počátku jsou tyto moderní svodiče přepětí k dispozici podle systému sítě, ve které budou použity.
 
Další informace na internetové adrese společnosti: http://www.dehn.cz
 
Obr. 1. Svodič přepětí typu 2 s integrovaným předjištěním
Obr. 2. Přehled variant svodičů přepětí DEHNguard®M … CI 275 (FM)
Obr. 3. DEHNguard M … CI šetří v instalaci místo
 
Tab. 1. Vyráběné varianty DEHNguard M .. CI
Tab. 2. Maximální zkratový proud NH pojistek