časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

DEHNbloc Maxi – svodič bleskových proudů s úrovní ochrany pod 2,5 kV

|

číslo 7/2004

inovace, technologie, projekty

DEHNbloc Maxi – svodič bleskových proudů s úrovní ochrany pod 2,5 kV

Ing. Jiří Kutáč,
zastoupení DEHN+SÖHNE v ČR

Firma DEHN+SÖHNE na letošním veletrhu v Hannoveru představila novinku s označením DEHNbloc Maxi (obr. 1). Tento svodič bleskového proudu třídy I (třídy požadavků B) je považován za další vývojový stupeň v ochraně před bleskem a přepětím. Je určen nejen pro jednofázové sítě s provozním napětím 230 V/TN, TT, ale také pro třífázové sítě s provozním napětím 230 V/400 V/TN, TT. Nejvyšší provozní napětí by nemělo překročit 255 V.

Obr. 1

DEHNbloc Maxi je zapouzdřené jiskřiště, které v třífázové síti TN, TT svádí bleskové proudy o vrcholové hodnotě 100 kA (vlna 10/350), přičemž úroveň ochrany zaručená na výstupu tohoto svodiče nepřekročí 2,5 kV. Při svádění jmenovitých impulsních proudů isn = 25 kA (vlna 8/20) je úroveň ochrany svodiče DEHNbloc Maxi pod hodnotou 2,5 kV.

Základem činnosti uvedeného svodiče je spolehlivá technologie Radax-flow, již osvědčená v provozu. Ta se vyznačuje velkou schopností omezit následný proud, a to do hodnoty Ieff = 25 kA. Tato technologie zajišťuje spolupráci s předřazeným (s hlavním) jištěním již od hodnoty 35 A gL/gG. To znamená, že při průchodu bleskového proudu svodičem DEHNbloc Maxi nedojde k přerušení napájení. Bude-li v zapojení ve tvaru „T„ předřazeno jištění do 315 A, není zapotřebí před tento svodič instalovat pojistky. V opačném případě je nutná instalace předjištění 315 A gL/gG. Pro uvedené parametry a vysoký izolační odpor je vhodné instalovat DEHNbloc Maxi v silových obvodech v zapojení „před elektroměrem„.

Další podstatnou předností svodiče DEHNbloc Maxi je jeho schopnost přímé koordinace se svodiči přepětí třídy II (třídy požadavků C) bez nutnosti instalovat tlumivky nebo dodržet danou vzdálenost 15 m mezi svodiči třídy I a II (obr. 2).

Obr. 2

Tento svodič vyžaduje minimální prostor v rozváděčích:

  • jednopólová verze, pro jednofázovou síť TNC (šířka dvou modulů),
  • dvoupólová verze, pro jednofázovou síť TNS (šířka čtyř modulů),
  • třípólová verze, pro třífázovou síť TNC (šířka šesti modulů),
  • čtyřpólová verze, pro třífázovou síť TNS (šířka osmi modulů).

Dvojité svorky svodiče DEHNbloc Maxi při zapojení ve tvaru „V„ uspoří místo i náklady potřebné na montáž. Pro tento typ zapojení je maximální předjištění omezeno na hodnotu 125 A gL/gG. Multifunkční připojovací svorky urychlují montáž vodičů a hřebenových propojek nutných k připojení dalších přístrojů na lištu.

Svodič DEHNbloc Maxi může být dodán bez optické signalizace provozu nebo s ní. Pro dálkovou signalizaci stavu svodiče je určen DEHNsignal DV (pro sítě TNS, TT) nebo DEHNsignal DBM (pro sítě TNC).

Informace o výrobcích DEHN+SÖHNE jsou uvedeny na internetových stránkách http://www.dehn.cz nebo mohou být zájemcům na vyžádání zaslány.

DEHN+SÖHNE
tel.: 222 562 424
fax: 222 560 104
e-mail: info@dehn.cz
http://www.dehn.cz