časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Datová komunikace výkonových jističů NZM a IZM firmy Moeller

|

číslo 2/2004

spínací a jisticí technika

Datová komunikace výkonových jističů NZM a IZM firmy Moeller

Ing. Karel Kašpárek, Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Datová komunikace je pojem, se kterým se lze stále častěji setkat při projektování nových systémů v mnoha odvětvích. Nyní přichází doba, kdy je také možné přenášet data a rovněž parametrizovat výkonové jističe, tzn. bez mechanického zásahu obsluhy měnit nastavení elektronické proudové spouště jističe. Děje se tak v rozsahu od minimálních hodnot nastavení po hodnoty, na které je spoušť nastavena mechanickými prvky.

Možnost datové komunikace poskytují uživateli nové typy jističů Moeller řady NZM a již dříve představená řada výkonových jističů IZM.

Obr. 1

Inovace

Výkonové jističe NZM2, 3 a 4, vybavené novou elektronickou spouští do 1 600 A, představují další stupeň inovace. Využívají totiž možnost komunikace a přenosu dat. Lze předpokládat, že jejich nové vlastnosti v krátkém čase najdou široké uplatnění v průmyslu, a to v oblasti rozvodu elektrické energie i v oblasti automatizace výrobních procesů.

Základními prvky potřebnými pro přenos dat jsou dva přístroje – výkonový jistič NZM a komunikační modul DMI (Data Management Interface) NZM-XDMI612. Jsou propojeny datovým kabelem (obr. 1). Na čelním panelu proudové elektronické spouště je umístěn konektor, na který jsou přivedeny všechny důležité informace z proudové spouště.

Modul DMI je zcela nový prvek, který je přiřazen ke každému jističi pro zajištění jeho komunikace s okolím. Je vybaven zobrazovacím displejem, na kterém lze číst údaje poskytované jističem. Zároveň zobrazuje parametry, jež jsou na jističi nastaveny nebo které je třeba na jističi změnit – parametrizovat. Lze např. zobrazit hodnoty velikosti proudu v jednotlivých fázích nebo přehled posledních deseti událostí, které vedly k vypnutí jističe apod.

Modul DMI je vybaven šesti vstupy a šesti výstupy. Ty je možné využít např. pro ovládání ventilátoru v souvislosti s okamžitou teplotou v rozváděči, dále je možné ovládat napěťovou vypínací spoušť nebo motorový pohon jističe. Modul DMI lze umístit na čelní panel rozváděčů tak, aby bylo možné co nejsnadněji zadávat a číst všechny zobrazované údaje.

Obr. 2

Parametrizace pomocí PC

Samostatný jistič lze parametrizovat i prostřednictvím přenosného počítače. Ten se datovým kabelem propojí s parametrizovaným jističem (obr. 2). S využitím dodávaného programu NZM-XPC-SOFT je možné uskutečnit veškeré potřebné operace, aniž by obsluha musela manipulovat s příslušným jističem přímo uvnitř rozváděče.

Ze sortimentu příslušenství jističů NZM je možné vybrat vhodný rozšiřující modul, který se využije pro napojení na standardizovanou datovou sběrnici (např. Profibus DP). Všechny důležité informace mohou být předávány řídicímu systému vyšší úrovně, který umožňuje pomocí datové sběrnice Profibus DP komunikaci s jističi NZM do 1 600 A, ale i s jističi IZM do 6 300 A. Ty je možné připojit ke zmíněné datové sběrnici pomocí modulu XCOM-DP. Jejich provozovatel má tak možnost jističe IZM dálkově zapnout nebo vypnout či parametrizovat hodnoty jističe podle potřeby.

Na rozšiřující modul lze s využitím vestavěných spínačů převést informaci o poloze jističe ve výsuvném provedení (poloha provozní, zkušební, odpojeno) a prostřednictvím modulu ji předat na sběrnici. V modulu jsou integrovány hodiny, které dodávají časový údaj ke každému hlášení. Uživatel tak má přesný chronologický přehled o všech událostech probíhajících v konkrétním místě systému.

Průmyslový komfort

Jističe firmy Moeller nabízejí uživateli vysoký komfort při řízení a obsluze rozvodných systémů. Použitím komunikačních prostředků se zkracují reakční doby v kritických stavech, jakými jsou přetížení, nerovnoměrnost zatížení fází, popř. fázová porucha.

Včasný zásah s vhodným opatřením tak zabraňuje poruchám v rozvodu nebo zjednodušuje plánování preventivních údržbových prací. Těmito opatřeními je zvýšena provozní spolehlivost strojů a systémů a jsou omezeny nákladné výpadky výroby.

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419
e-mail: office.praha@moeller-cz.com

Třebovská 480
542 03 Ústí nad Orlicí
tel.: 465 519 611
fax: 465 519 619
e-mail: office.usti@moeller-cz.com

http://www.moeller-cz.com