časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Datalogger ALMEMO pro kontrolu životního prostředí

|

číslo 12/2006

Datalogger ALMEMO pro kontrolu životního prostředí

Radek Buřil,
Ahlborn měřicí a regulační technika, spol. s r. o.

Pro měření veličin charakterizujících kvalitu vody, jako hodnoty pH, redoxu, vodivosti a obsahu rozpuštěného kyslíku, je zapotřebí obvykle několik měřicích přístrojů. Pro přístroje řady Almemo firmy Ahlborn však tento požadavek neplatí – jedním přístrojem totiž lze změřit všechny požadované veličiny.

Dataloggerem Almemo 2890-9 lze měřit dokonce všechny veličiny současně v jednom vzorku, aniž by se jednotlivá čidla vzájemně ovlivňovala! Přístroj má vstupy pro současné připojení až devíti čidel, přičemž pro každý vstup lze programovat až čtyři měřicí kanály. Například připojení sondy obsahu rozpuštěného kyslíku na jeden vstup přístroje umožní na prvním kanálu odečíst teplotu roztoku, na druhém kanálu hodnotu nasycení O2 v procentech a na třetím kanálu koncentraci O2 v mg·l–1. Veškeré hodnoty je možné ukládat do paměti přístroje (kapacita asi 100 000 hodnot) a přenášet přes rozhraní RS-232 do počítače nebo přes rozhraní Centronics přímo tisknout na běžné tiskárně. Výstup dat je v tabulkovém formátu, takže je lze bez problémů zpracovat např. v MS Excel. K dispozici je také český grafický a výpočtový program Almemo-WIN-CZ a programy pro vyhodnocení měřených hodnot a přenos dat prostřednictvím internetu.

Obr. 1.

Obr. 1. Datalogger Almemo 2890-9 v praktickém kufříku včetně softwaru a návodu

Přístroj se kalibruje v referenčních roztocích pouhým stiskem tlačítka. Korekční hodnoty jsou ukládány v paměti EEPROM konektoru každého snímače, takže lze kalibrovat postupně i více sond a tyto sondy poté současně použít pro přesná měření.

Další nespornou předností je úplná zaměnitelnost měřicích sond mezi různými přístroji Almemo, která je zaručena použitím speciálních paměťových konektorů, ve kterých jsou uloženy měřicí rozsah, fyzikální jednotka měřené veličiny, alfanumerické označení měřeného vzorku a kalibrační hodnoty. Tyto konektory lze jednoduše využít i pro připojení vlastních čidel pro měření nejrůznějších chemických, fyzikálních, elektrických, meteorologických veličin a digitálních signálů. Po připojení konektoru k čidlu a naprogramování konektoru lze okamžitě číst, ukládat do paměti a periferním zařízením zpracovávat měřené hodnoty příslušných veličin.

Přístroj je vybaven rozsáhlými funkcemi, jako např. spuštění a zastavení měřicího cyklu v nastaveném čase nebo při překročení zvolené mezní hodnoty měřených veličin, průměrování měřených hodnot, selektivní výstup z paměti přístroje a mnoha dalšími.

Obr. 2.

Obr. 2. Měření koncentrace plynů dataloggerem Almemo 2890-9

Pro měření obsahu oxidu uhelnatého a uhličitého, kyslíku a ozonu ve vzduchu nabízí firma Ahlborn řadu nových senzorů s různými měřicími principy.

Zvláštní pozornost zasluhuje snímač ozonu, který je založen na elektrochemickém tříelektrodovém senzoru a vestavěném membránovém čerpadlu pro odběr vzorku vzduchu. Snímač je dodáván s kalibračním diagramem a najde uplatnění v mnohých případech, kdy bylo dosud měření ozonu příliš nákladné.

Na obr. 2 jsou snímače obsahu plynů spolu s dataloggerem Almemo 2890-9, který umožňuje připojit současně až devět libovolných snímačů. Dva výstupy pro připojení k počítači, tiskárně, propojení přístrojů do sítě, výstup pro reálný čas a datum, různé provozní režimy aj.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

AHLBORN měřicí a regulační technika, spol. s r. o.
Dvorecká 359/4
147 00 Praha 4
tel.: 261 218 907
fax: 261 210 744
e-mail: ahlborn@ahlborn.cz
www.ahlborn.cz