časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Data musí být zapamatovatelná

Petr Kefurt | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Proto právě 9. září 2020 bylo slavnostně otevřeno nové datacentrum DC6.cz Shiran Tower na Praze 6. Nové datacentrum otevřeli společně zástupci dvou organizací: Zdeněk Maršál za Greendata, s. r. o. a Jaroslav Střeštík za FreeTel, s. r. o.

V dané lokalitě není datacentrum novinkou, firma Greendata zde již od roku 2010 pod značkou Greenhousing poskytovala v rámci trhu internetových služeb serverhosting a související služby a od roku 2015 pod značkou DC6.cz služby pronájmu prostor pro zákaznické servery tzv. Serverhousing a Rackhousing. Od roku 2019 provozuje datové služby ve dvou lokalitách, Aritma Praha a Shiran Tower.

 

Sdružení Freetel poskytuje služby členům NFX z. s. p. o. (Neutral czFree eXchange), organizace propojující členské sítě pro optimalizaci vzájemných toků dat uživatelů, a koncovým členům jednotlivých sdružení. V roce 2019 došlo k dohodě mezi oběma subjekty a ke vzniku projektu nového datacentra v budově Shiran Tower

Výstavba datacentra trvala pět měsíců. Je vybavené standardními technologiemi pro hostování zákaznických serverů a IT infrastruktury. Jako velkou výhodu datacentra zástupci uvádějí výjimečné postavení v západní části Prahy a zajímavé místo pro geografické služby nebo oddělené zálohy. Zejména zdůrazňují, že by mělo být jediným datacentrem na západním břehu Vltavy.

Systémy důležité pro běh datového centra jsou zálohovány systémem N+1 a odpovídají úrovni TIER III. Areál datového centra i přilehlé okolí s trafostanicí je v bezzáplavové oblasti a aktuálně pojme až 2 500 serverů s možným rozšířením. Podařilo se dosáhnout PUE (Indikátor energetické efektivity) mezi hodnotou 1,3 a 1,4.

Tvůrci datacentra se rozhodli nejít cestou certifikace, ale pouze přes tzv. checklist deklarovat shodu s úrovní TIER III a zákazníkům dát představu o tom, jak budou uložena jejich data a servery zabezpečeny. Firma tím chce minimalizovat náklady. Bezpečnost datového centra je řešena přes zabezpečený vjezd a vstup do datových sálů je možný pouze přes biometrické přístupy přes recepci s recepčním a ostrahou 24 × 7.

(foto: autor)