časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Danfoss se připravuje na nové předpisy EU

|

číslo 8-9/2005

Danfoss se připravuje na nové předpisy EU

V souvislosti s novými směrnicemi EU o odpadu z elektrických a elektronických přístrojů (WEEE) a o zákazu používání nebezpečných látek (RoHS) společnost Danfoss včas přijala potřebná opatření k tomu, aby její výrobky splnily požadavky uvedených směrnic. Firma Danfoss si klade za cíl dodávat svým zákazníkům výrobky vysoké kvality a spolehlivosti a zajistit, aby použité výrobky bylo možné likvidovat bezpečným způsobem a bez ohrožení životního prostředí.

Společnost Danfoss Group je globální společnost s mnoha akcionáři a je si vědoma své významné pozice na evropském trhu. Iniciovala proto vyvinutí systematického a cíleného úsilí, jehož úkolem je splnit standardy EU v sociální oblasti i v ochraně životního prostředí.

V době, kdy vstoupí v platnost nové směrnice EU týkající se elektrických a elektronických výrobků (tj. za dvanáct měsíců), budou příslušné výrobky firmy Danfoss s těmito předpisy plně kompatibilní. Produkty Danfoss tak zůstanou bezpečnou a spolehlivou volbou pro zákazníky.

Stručné informace o nových směrnicích EU

Směrnice WEEE o odpadu z elektrických a elektronických přístrojů
Výrobcům a dovozcům přikazuje zajistit navrácení a opětovné využití odpadu z elektrických a elektronických přístrojů a rovněž financování tohoto procesu. Společnost Danfoss se s tímto ustanovením ztotožňuje: je velmi důležité zajistit, aby všichni zákazníci v celé EU, kteří zakoupili její produkty, měli možnost je vrátit v případě, že je již dále nepoužívají, zpět k recyklaci a opětovnému využití. Společnost Danfoss usiluje o to, aby její výrobky splňovaly požadavky nové směrnice ohledně designu výrobků a jednoduché demontáže. Proto byla ustavena mezioborová pracovní skupina, která má mimo jiné za úkol koordinovat veškeré aktivity spojené s novou směrnicí EU a vést jednání se státními orgány a zpracovateli odpadu ve všech 25 členských zemích EU.

Směrnice RoHS o zákazu používání nebezpečných látek
Zakazuje používání olova, kadmia, chromu, rtuti a zpomalovačů hoření PBB a PBDE v elektrických a elektronických přístrojích. To klade značné technické a výrobní nároky na výrobky Danfoss, kterých se to týká. Zkušenosti a znalosti společnosti ukazují, že existují různá technická řešení, která umožňují zachování kvality a funkčnosti výrobků i při splnění požadavků nových směrnic EU.