časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Danfoss představuje nové výrobky

|

číslo 11/2003

inovace, technologie, projekty

Danfoss představuje nové výrobky

Firma Danfoss uvádí na trh novou řadu výkonových polovodičů a měničů frekvence VLT® AutomationDrive. Prezentace těchto výrobků se uskutečnila 16. září 2003 v sídle firmy v dánském Graastenu a ve Schleswigu. Přítomni byli odborníci a novináři z dvanácti zemí světa, např. z Číny, USA a Koreje a z těch evropských zemí, v nichž má společnost Danfoss obchodní zastoupení nebo výrobní závod (kromě Německa a Švýcarska). Účastníci byli nejenom seznámeni s přednostmi nových výrobků, ale absolvovali i prohlídku nejzajímavějších provozů závodů v Graastenu a Schleswigu.

Obr. 1.

Výkonové polovodiče

Firma Danfoss vyrábí výkonové moduly pro různé použití:

  • pro průmyslové aplikace – např. řízení motorů, dodávky energie, svařování apod.,
  • pro mobilní aplikace – např. sklady nákladních automobilů, řízení pohonů apod.,
  • pro alternativní energie – větrné turbíny, solární energie, palivové články,
  • ostatní aplikace – pračky a ostatní spotřebiče tzv. bílé techniky, klimatizační technika apod.

Pro řízení motorů a dodávek energie jsou vhodné typy označené IPM (Intelligent Power Module – obr. 1), modul 62 mm nebo modul Econo II a III.

Obr. 2.

Nová generace měničů frekvence

Společnost Danfoss představuje novou koncepci měničů frekvence pod označením VLT® AutomationDrive FC 300 (obr. 2). Měnič VLT® AutomationDrive FC 300 nabízí nové funkce, např. automatické vylaďování chodu motoru a automatickou sebekontrolu, obsahuje rovněž systémy aktivního vyhledávání poruch a včasného varování, které lze nastavit úměrně potřebám dané aplikace. Do všech standardních měničů frekvence je možné vestavět logický regulátor provozu, který poskytuje široké spektrum funkcí PLC. Je konstruován tak, aby byl maximálně kompatibilní se systémem řízení pohonu VLT, který již zákazník používá (bez ohledu na původního výrobce). Zlepšená komunikace mezi člověkem a strojem je u měniče VLT® AutomationDrive FC 300 umožněna unikátním uživatelským rozhraním, které podporuje mnoho jazyků včetně češtiny, dokáže zobrazit všechny typy abeced a může být nastaveno podle konkrétních potřeb zákazníka. Nastavení měniče je navíc zjednodušeno programovým vybavením VLT®.

Společnost Danfoss byla založena již před 70 lety a od té doby neustále rozšiřuje výrobní sortiment i počet svých závodů. V současné době je největším výrobním závodem v Dánsku a expanduje i do jiných zemí Evropy (Německo, Nizozemí, Belgie, Slovensko), ale i do asijských zemí (Čína, Korea). Těžištěm prodeje jsou výrobky klimatizace, kompresory, ventily, vytápění, kontrolní prvky pro dopravu a námořní systémy, měřicí a regulační technika. Zisk společnosti Danfoss lineárně roste od roku 1993 – v roce 2002 dosáhl 2 mil. eur. Zatímco v zemích EU prodej jejích produktů klesá, ve státech střední a východní Evropy se zvyšuje (dosahuje až 20 %).