časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Další člen skupiny hlídacích relé SIMIREL

|

číslo 7/2002

Inovace, technologie, projekty

Další člen skupiny hlídacích relé SIMIREL

Ing. Jan Chrástecký, SIEMENS

Firma Siemens (divize A&D) na jaře letošního roku rozšířila spektrum elektronických relé k vyhodnocení teplotních snímačů o přístroj „high-end“ typu 3RS1041.

Obr. 1.

Nejvýraznějším vnějším rysem je třímístný displej, který ukazuje aktuální teplotu. Velmi snadný způsob parametrování je zřejmý z obr. 1 – otočným přepínačem se volí celkem sedm parametrů a tlačítky pod displejem se zvyšuje nebo snižuje požadovaná hodnota. Relé se používá k vyhodnocení překročení nebo poklesu teploty mimo zadanou mez v rozmezí od –50 do +500 °C. Krajní meze jsou dvě; každé přísluší jeden výstupní přepínací kontakt, jehož charakter lze nastavit jako klidový nebo pracovní. Díky dvěma nastavitelným mezním teplotám lze přístroj využít jako alternativu k levnějším tříbodovým průmyslovým regulátorům teploty. Podle požadavků na rovnoměrnost ohřevu nebo naopak na omezení četnosti zapínání lze zvolit hysterezi od 1 do 99 °C, společnou pro obě mezní teploty. Třetí výstupní kontakt (1Z ) hlásí přerušení nebo zkrat v obvodu čidla. Na blokovém schématu v obr. 2 jsou rovněž svorky Y1/Y2, jejichž propojením se získá tzv. paměťová funkce: výstupní kontakty se při překročení příslušné teplotní meze překlopí a nevrátí se do původní polohy, dokud se nerozpojí svorky a teplota neklesne pod mez danou hysterezí. Zajímavá může být i připojitelná funkce časového zpoždění pro výstupní relé, a to až do 999 s. Veškeré nastavené parametry zůstávají uloženy i při výpadku napájení.

Novinkou je možnost připojit až tři odporové snímače typů PT100/PT1000, KTY83/ /KTY84 nebo – v omezeném rozsahu teplot – standardizovaných termistorů NTC. Posledně jmenovaný typ lze najít např. ve vinutích některých elektrických strojů, i když např. ve vinutích běžných asynchronních elektromotorů se mnohem častěji používají termistory typu PTC (tj. odpor snímače rostoucí s teplotou); u servomotorů lze často najít snímače typu KTY. Obr. 2. Odporové průmyslové snímače teploty se běžně připojují třemi vodiči, ale při doplnění propojky na vstupní svorky a při respektování chyby způsobené odporem přívodů lze připojit snímač též dvoudrátově. Popisovaný přístroj je vybaven širokorozsahovým napájecím dílem pro 24 až 240 V, dodává se i varianta s bezšroubovými svorkami pro rychlé a spolehlivé připojení všech přívodů.

Pro své vlastnosti a širokou škálu připojitelných snímačů jsou elektronická hlídací relé řady 3RS1 vhodná k ochraně elektrických strojů točivých i netočivých, používají se v protimrazové ochraně, v technologických ohřevech (mj. lisy, balicí linky, galvanotechnika), v technice budov (klimatizace a ventilace, solární kolektory, tepelná čerpadla, výměníky), k hlídání teploty oleje v převodovkách a kapaliny v chladicích okruzích, k signalizaci při přehřátí ložisek a v mnoha dalších aplikacích – vždyť teplota je jednou ze základních neelektrických veličin, které vypovídají o stavu technologického zařízení i zpracovávaného materiálu.

Sortiment hlídacích relé teploty SIEMENS SIMIREL zahrnuje též přístroje v levnějších variantách a v pouzdru o šířce jen 22 mm, s analogovým nastavením s přesností asi 5 % a přístroje k připojení termoelektrických článků různých typů (do 1 000 °C).