časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Dálková rádiová ovládání MFSHL

|

Ing. Miroslav Šimek, OS-KOM spol. s r. o.
 
Pro dálkové ovládání jednodušších zařízení a strojů nebo pro zajištění základních funkcí v oblasti rádiových dálkových ovládání (RDO) vyvinula firma Hetronic Steuersysteme GmbH řadu RDO s označením MFSHL. Tyto ovladače jsou konstruovány pro bezpečné a spolehlivé ovládání určitého množství digitálních funkcí. MFSHL nabízí vysokou spolehlivost a kvalitu za nízkou cenu.
 
Zařízení MFSHL (Multi Frequency Sharing Hetronic Link) je nástupcem dosavadního systému MFS (Multi Frequency Sharing, vícenásobné sdílení frekvence). Hlavním rysem MFS je to, že umožňuje činnost až dvaceti vysílačů pracujících v těsné blízkosti na stejné frekvenci, aniž by došlo k jejich ovlivňování nebo k výpadkům signálu. Z tohoto důvodu se nemusí operátoři zabývat organizováním frekvencí.
 

Použití

Stejně jako většina produktů firmy Hetronic, také výrobky řady MFSHL nabízejí široké spektrum použití. Jsou vhodné pro kladkostroje, řetězové zvedáky, malé mostové jeřáby, dopravní zařízení, jednokolejnicové dráhy, míchačky betonových směsí, odtahová vozidla, výklopné stěny a mnoho jiných zařízení. Vysílače MFSHL jsou plně kompatibilní s rádiovými přijímači MFSHL řady Hetronic (obr. 1).
Jediné omezení související s používáním výrobků této řady je maximální provozní dosah, který výrobce zaručuje do 30 m – pro mnoho úloh je však plně postačující. S nadsázkou lze říci, že za třetinovou cenu je k dispozici třetinový dosah. Řada MFSHL není kompatibilní s klasickou technologií s dosahem standardně 100 m, protože oba systémy mj. používají odlišnou frekvenci.
 

Vysílače MFSHL

Všechny rádiové vysílače MFSHL jsou napájeny třemi (popř. dvěma) bateriemi AA, což jim umožňuje dobu činnosti až 500 h. Jejich malý a ergonomický tvar zajišťuje snadnou jednoruční obsluhu. Podle typu je vysílač osazen vysoce spolehlivými membránovými spínači, které jsou dostupné v jedno-, dvou- nebo třírychlostním provedení, nebo kvalitními páčkovými přepínači, které mohou být dvou- nebo třípolohové s aretací nebo bez ní.
 

Přijímače MFSHL

Dělí se na dvě řady – DC a AC. Ty se liší nejen vzhledem, ale také napájecím napětím. Obě řady jsou vybaveny konektorem. Řada AC má integrovaný průmyslový konektor wieland, DC řada disponuje konektorem deutsch, používaným především v automobilovém průmyslu. Přijímače AC 8 a AC 16 mají integrovanou houkačku. Přijímač DC 16 PWM je vybaven jednou proporcionální funkcí a externí anténou.
 

H-Link

H-Link je snadno použitelný software s intuitivním ovládáním pro Pocket PC. Umožňuje nastavování různých parametrů vysílače i přijímače. Individuální nastavení je přístupné a konfigurovatelné prostřednictvím Pocket PC, které potom informace bezdrátově přenáší s využitím modemu Hetronic H-Link přímo do vysílače nebo přijímače. Konfiguraci je možné měnit nebo přizpůsobovat až ze vzdálenosti 20 m (obr. 2).
 
Další informace mohou zájemci získat v inzerátu na této straně nebo na adrese:
OS-KOM, spol. s r. o.
Zdíkovská 22, 150 00 Praha 5
tel.: 257 210 114, fax: 257 211 935
 
Obr. 1. Vysílače a přijímače MFSHL
Obr. 2. Bezdrátová konfigurace