časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ČSN EN 60950-1 ed. 2 – Zařízení informační technologie – Bezpečnost – Část 1: Všeobecné požadavky (vydána v listopadu 2006)

|

číslo 12/2006

ČSN EN 60950-1 ed. 2 – Zařízení informační technologie – Bezpečnost – Část 1: Všeobecné požadavky (vydána v listopadu 2006)

Ing. Marie Živcová, ČNI

Nově vydaná evropská norma EN 60950-1: 2006, která nahrazuje vydání z roku 2001 včetně změn a oprav, byla schválena výborem CENELEC (Comité européen de normalisation électrotechnique, Evropský výbor pro normalizaci v elektrotechnice) jako převzetí mezinárodní normy IEC 60950-1:2006 s modifikacemi, tzn. s některými odchylkami platnými pouze v evropských zemích s ohledem na platnou evropskou legislativu.

Zařízení informačních technologií se vyskytují všude okolo nás, jsou součástí našeho každodenního života. Aplikační oblast této normy je velmi široká (viz příklady uvedené v tab.). Již ze samotného názvu normy je patrné, že jejím hlavním tématem je bezpečnost zařízení informačních technologií, což znamená snížení nebezpečí zranění nebo škody způsobené např. úrazem elektrickým proudem, nebezpečími souvisejícími s energiemi, teplotou, zářením a mechanickým nebo chemickým poškozením.

Obr. 1.

Norma se vztahuje na zařízení informační technologie napájené ze sítě nebo z baterií, včetně kancelářských elektrických zařízení a přidružených zařízení s jmenovitými napětími nepřesahujícími 600 V.

Tato norma ale nestanovuje požadavky na parametry a funkční charakteristiky zařízení.

Uvedený tabulkový přehled není vyčerpávající. Zařízení, které není v tabulce uvedeno, nemusí být nutně vyloučeno z rozsahu platnosti této normy, pokud splňuje zásadní požadavky této normy a je považováno za vyhovující pro použití v zařízeních pro řízení procesů, v automatických zkušebních zařízeních a v podobných systémech vyžadujících prostředky na zpracování informací.

Toto vydání normy se liší od předchozího zejména zvýšenými požadavky na baterie a požadavky na omezení výstupního výkonu u datových portů pro přídavná zařízení nebo příslušenství (např. klávesnice, myš, mechanika DVD, CD-ROM nebo joystick).

Ostatní změny se týkají nadproudových ochran, konektorů, přepěťových kategorií, teplotních tříd izolace atd. U napájecích zdrojů je uveden automatický periodický restart v případě poruchy.

Tabulka příkladů zařízení spadajících do rozsahu platnosti této normy ČSN EN 60950-1 ed. 2

Obecný typ výrobku

Konkrétní příklad obecného typu

bankovní zařízení

přístroje pro práci s bankovkami, včetně ATM (Automated Teller Machine, výplatní automat) – bankomat

zařízení pro zpracování dat a textů a s  nimi související zařízení

zařízení pro přípravu dat, zařízení pro zpracování dat, paměťová datová zařízení, osobní počítače, plottry (kreslicí zařízení), tiskárny, scannery, zařízení pro zpracovávání textů, zobrazovací jednotky

zařízení datových sítí

můstky, zakončovací zařízení datových okruhů, datová koncová zařízení, směrovače

elektrická a elektronická zařízení používaná v  maloobchodě

prodejní pokladny, jednotky prodejních terminálů, včetně připojených elektronických vah

elektrická a elektronická kancelářská zařízení

kalkulátory, kopírovací stroje, diktafony, skartovací stroje, duplikátory, přístroje pro vymazávání textu, kancelářská zařízení pro čtení mikrofiší, kartotéková zařízení poháněná elektromotory, přístroje pro úpravu papíru (děrování, ořezávání a třídění), stroje pro stohování papíru, ořezávátka na tužky, sešívačky, psací stroje

jiná zařízení informační technologie

zařízení pro fototisk, veřejné informační terminály, multimediální zařízení

poštovní zařízení

zařízení pro zpracování pošty, poštovní stroje

zařízení infrastruktury telekomunikační sítě

fakturovací zařízení, multiplexery, zařízení pro napájení sítě, zakončovací zařízení sítě, základnové rádiové stanice, opakovače, přenosová zařízení, telekomunikační přepínací zařízení

koncová telekomunikační zařízení

faksimilní zařízení, klíčové telefonní systémy, modemy, automatické pobočkové ústředny (PAXB), pagery (přijímače hledaných osob), telefonní záznamníky, telefonní soupravy (drátové a bezdrátové)

Další navazující normy, které patří do souboru norem pro bezpečnost zařízení informačních technologií a vycházejí spolu s druhým vydáním Části 1, jsou normy:

  • ČSN EN 60950-22:2006-11 Zařízení informační technologie – Bezpečnost – Část 22: Zařízení instalovaná venku (mod. IEC 60950-22:2005).

Norma se vztahuje na zařízení, která jsou instalována ve speciálních skříních umístěných na ulicích, upevněných na telekomunikačních stožárech nebo situovaných pod zemí. Dále uvádí podmínky, za kterých může být zařízení umístěno venku (teplota, požadavky na kryty, kategorie přepětí, mechanická odolnost, vlhkost, ochrana proti záření apod.).

  • ČSN EN 60950-23:2006-11 Zařízení informační technologie – Bezpečnost – Část 23: Rozměrná datová záznamová zařízení (idt IEC 60950-23:2005).

Norma stanovuje požadavky pro zařízení informační technologie s nezávislými datovými záznamovými systémy obsahujícími nebezpečné pohybující se části. Příkladem takových zařízení je automatizovaný hromadný informační a záchranný systém, který používá vestavěné nebezpečné pohyblivé části pro manipulaci s médii s uloženým záznamem (např. páskové vložky, páskové kazety, optické disky atd.) s možným umístěním např. v datovém centru.

Je patrné, že nové vydání evropské normy zvyšuje bezpečnost zařízení v návaznosti na nové trendy použitých technologií.