časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Compact NS/NR – kompaktní jističe a odpínače do 1 600 A

|

číslo 6/2003

inovace, technologie, projekty

Compact NS/NR – kompaktní jističe a odpínače do 1 600 A

Martin Dostál,
Marketing, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Firma Schneider Electric se svými značkami Merlin Gerin a Telemecanique patří k tradičním světovým výrobcům spínacích a jisticích přístrojů nn i vn.Po mnoho desetiletí rozvíjí tradici výroby špičkových přístrojů a využívá zkušenosti z jejich aplikací po celém světě. Následující příspěvek představuje řady kompaktních jističů a odpínačů Compact NS a NR a jejich specifické vlastnosti.

Obr. 1.

Compact NR

Řada jističů NR je dodávána v proudovém rozsahu 32 až 630 A a ve dvou typových velikostech s vypínací schopností Icu = 25 nebo 36 kA (obr. 1). Z hlediska použití jsou vhodné např. pro instalace v budovách, v energetice, v infrastruktuře atd. K dispozici je kompletní sortiment připojovacího a elektrického příslušenství, včetně dálkového ovládání motorovým pohonem.Ten umožňuje jejich použití i v systémech automatického záskoku zdrojů (viz specializovaný katalog Systémy záskoku zdrojů 40 až 5 000 A).

Compact NS do 630 A

Typová řada vysoce kvalitních jističů NS je konstruována s vypínací schopností 25 až 150 kA (proudový rozsah 12 až 630 A). Řada zahrnuje pouze dvě velikosti přístrojů pro všechny zkratové výkony. Převratná technika rotoaktivních hlavních kontaktů s tlakovým vypínacím systémem dovoluje dosáhnout poměru Ics = 100 % Icu (provozní k mezní vypínací schopnosti). Díky tomuto špičkovému parametru jsou přístroje schopny opakovaně vypnout „tvrdé” zkraty, které v průmyslových aplikacích dosahují až 150 kA.

Tlakový vypínací systém umožňuje dosáhnout úplné selektivity, která je u tradičních jističů omezena prahovou hodnotou nastavení okamžité spouště – zpravidla 10 až 15 × In (jmenovitý proud jističe). V praxi to znamená, že v případě výskytu zkratu vysoké hodnoty vypíná pouze jistič v místě zkratu a ne celá kaskáda nadřazených jisticích přístrojů. Tím je zajištěna maximální kontinuita napájení a jističe se vysoce zhodnocují redukcí výpadků, s nimiž jsou mnohdy spojeny i značné vícenáklady (přerušení výroby, zmetkové výrobky atd.).

Obr. 2.

Compact NS800/1600

Na rozdíl od předchozích jističů kategorie užití A je jistič typu NS800/1600 kategorie B (obr. 2), stejně jako např. vzduchové jističe Masterpact NW (tzn. je konstruován pro selektivní působení s časovým zpožděním).

Z hlediska aplikačního je jistič NS800/1600 vhodný pro použití na vstupu podružných rozváděčů, popř. jako hlavní jistič za distribučním transformátorem menšího výkonu (do 1 000 kV·A).Standardní proudový rozsah přístroje je 320 až 1 600A s vypínací schopností 70 kA.

Příslušenství

U všech typových řad je k dispozici bohatý sortiment jednotek spouští pro veškeré aplikace jištění: vedení, transformátoru, motoru, generátoru, 400 Hz a sítí DC. Dále je možné jističe typové řady Compact dovybavit příslušenstvím pro připojování, napěťovými spouštěmi, univerzálními pomocnými kontakty, motorovým pohonem, chráničovým modulem atd. K dispozici je násuvné i výsuvné provedení. Příslušenství je velmi často univerzální v celém proudovém rozsahu, a proto je lze snadno adaptovat i v místě instalace. Tím je možné pružně reagovat v případě rozšiřování a modernizování elektroinstalace (firma Schneider Electric zajišťuje kompletní poprodejní servis 24 hodin po sedm dní v týdnu a technickou podporu). Dále je možné využít komplexní a propracovanou nabídku systémů záskoku zdrojů. Lze si zvolit vzájemné mechanické blokování dvou přístrojů, nebo kompletní automatický systém s řídicí jednotkou.

Úplná selektivita

S jističi Compact NS a Masterpact NW lze dosáhnout úplné selektivity ve všech úrovních elektroinstalace v oblasti impedančních zkratů a přetížení, ale také v oblasti vysokých zkratových proudů.

Jističe je možné snadno selektivně řadit pomocí tabulek selektivity a kaskádování (tabulky selektivity lze najít na extranetu www.design.schneider-electric.cz). Dále je k dispozici software Ecodial, který usnadňuje projektování elektroinstalací a výpočet zkratových proudů.

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Technická podpora
tel.: 0362/76 63 33
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha - Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 02/81 08 81 11, fax: 02/24 81 08 49

Brno - Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 05/43 42 55 55, fax: 05/43 42 55 54

http://www.schneider-electric.cz