časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Coca-Cola Hellenic s plynovými motory

|

Společnost Coca-Cola Hellenic Bottling Company S. A. a energetická společnost ContourGlobal zahájily v Evropě velkou ekologickou iniciativu, jejímž cílem je snížit emise oxidu uhličitého. V rámci první fáze projektu bude instalováno devatenáct plynových motorů Jenbacher s celkovým výkonem 58 MW. Iniciativa podporuje snahu Evropské komise zaměřovat se na palčivé ekologické problémy a dosáhnout vytyčeného cíle, jímž je snížení emisí oxidu uhličitého v členských zemích o 20 % do roku 2020. Díky použití motorů Jenbacher se emise oxidu uhličitého produkované jednotlivými závody Coca-Cola Hellenic Bottling Copany sníží o více než 40 % ročně.
 
Společnost GE Energy dodá kogenerační plynové jednotky Jenbacher společnosti ContourGlobal, které je bude instalovat v jednotlivých závodech Coca-Cola Hellenic Bottling Company po celé Evropě. Agregáty GE Jenbacher využívají jako palivo zemní plyn a fungují jako lokální generátory elektrické energie v závodech Coca-Coly. Kromě výroby elektřiny zajišťují také chlazení a dodávku tepla.
 
Kogenerace neboli kombinovaná výroba tepla a elektrické energie se ukazuje jako podstatně energeticky efektivnější řešení než používání oddělených zdrojů. Tento způsob výroby energie je rovněž šetrnější k životnímu prostředí. Proto EU začala před několika lety apelovat na vlády evropských zemí, aby modernizovaly své průmyslové a komunální kogenerační systémy, zlepšily energetickou efektivitu podniků a snížily úroveň emisí.
 
Divize plynových motorů Jenbacher společnosti GE Energy, sídlící v rakouském Jenbachu, je předním výrobcem plynových pístových motorů, motorgenerátorů a kogeneračních systémů pro výrobu elektrické energie. Plynové motory Jenbacher s výkony 0,25 až 3 MW pracují na zemní plyn nebo na speciální odpadní plyny, včetně bioplynu a skládkového plynu.
 
[Tiskové materiály GE Energy.]