časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Co máte nového?

|

číslo 4/2002

Amper 2002

Co máte nového?
Na trhu denně průměrně 25 nových výrobků 3M

Ing. Pavel Mužík, 3M Česko, s. r. o.

„Co máte nového?” – to je ta nejčastější otázka, kterou nám kladou návštěvníci na veletrzích. Odpověď není jednoduchá, protože často nevíme, kolik z přibližně 60 tisíc našich výrobků už tazatel zná (tedy co je nového pro něj) a také proto, že vývojové laboratoře 3M neustále přinášejí nové a nové výrobky, technologie nebo i celé obory. Do vývoje a výzkumu vkládá firma více než 1 miliardu USD ročně a výsledkem je skutečnost, že každý den přináší 3M na trh průměrně 25 nových výrobků.

Obr. 1.

V následujícím článku vám chceme vysvětlit, proč letos nebude mít 3M na veletrhu AMPER samostatný stánek a seznámit vás s některými novinkami z oboru.

Proč náš stánek na veletrhu AMPER 2002 nenajdete

Naším prvořadým cílem je práce v přímém kontaktu s našimi zákazníky, studium jejich potřeb a požadavků a následné dodávání technických řešení. Navíc se 3M Česko, spol. s r. o. i nadále věnuje charitativní činnosti a sponzorským aktivitám v oblastech, které jsou blízké filozofii společnosti 3M. V roce 2001 to například byla podpora Jedličkova ústavu v Praze, rychlé záchranné služby, českých sportovců i tělesně postižených, záchranné stanice pro zraněná zvířata a další.

Letošní rok je významný i z jiného hlediska. Firma 3M v roce 2002 slaví 100 let své existence, neboli 100 let nepřetržité inovace, nových řešení, technologií a mnohdy nenápadných revolucí, které přináší užitek v mnoha oblastech. Pro Českou republiku je tento rok dvakrát tak významný, neboť 3M Česko spol. s r. o. navíc slaví 10 let svého působení na místním trhu. Oslavy obou těchto významných výročí byly zahájeny již v prosinci roku 2001, kdy naše firma uspořádala v pražském hotelu HILTON společenskou akci pro obchodní partnery. Jejím hlavním bodem byl koncert České filharmonie.

Obr. 2.

Náklady ušetřené neúčastí na veletrhu AMPER chceme věnovat jednak na další sponzorství na charitativní, sportovní, kulturní a společenské účely, jednak na setkání se zákazníky na cíleně zaměřených seminářích a setkáních, kde se jim budeme moci více věnovat.

Firma 3M je společností, pro níž je slovo inovace, neboli vyvíjení, prosazování a podporování nových, mnohdy revolučních technologií základním kamenem činnosti i samotné existence a spolupráce s ní znamená pro zákazníka být nedílnou součástí tohoto procesu, na jehož konci je vždy kvalitní výrobek, precizně odvedená práce a spokojený zákazník.

Samozřejmě ani oblast elektrotechnických produktů není u 3M výjimkou, a tak se můžete i vy těšit z nových přínosných řešení.

Britský list Financial Times v závěru každého roku tradičně stanovuje pořadí nejsilnějších, nejúspěšnějších a nejvíce vážených firem světa. Společnost 3M se v posledním hodnocení umístila na čtrnáctém místě.

Obr. 3.

Jak vidíte, fakt, že se firma 3M letos nezúčastní veletrhu AMPER neznamená, že se příslušnému trhu nechce věnovat. Ba právě naopak – neúčast je důsledkem daleko soustředěnějšího zájmu o naše zákazníky a jejich požadavky. Co se týče produktů 3M pro elektrotechniku, ty budou i tak na veletrhu AMPER k vidění, a to na stáncích našich autorizovaných distributorů a zpracovatelů.

Vybrané nové výrobky 3M z několika oborů elektrotechniky

Kabelová technika
Smršťování za studena je technologie, která byla vyvinuta už téměř před třiceti lety v laboratořích 3M v Austinu v USA. O tom, že je to technologie dobrá svědčí mimo jiné i to, že většina světových výrobců kabelových souborů se snaží tuto metodu tak či onak napodobovat.

Jedním z nových výrobků je odbočná spojka na VN kabely, řešená kompletně v technologiím smršťování za studena. Odbočné spojky přináší významné zlevnění některých nových přípojek, a proto se jejich použití v Evropě rychle rozšiřuje.

Obr. 4.

Další novinkou je aplikace za studena smršťovaných trubic na utěsňování, a to nejenom kabelových průchodů, ale i na spoje koaxiálních kabelů (zakrytí, zatěsnění a mechanická ochrana spojovacích konektorů ve venkovním prostředí). Výhodou je pružná ochrana, rychlá montáž a hlavně možnost demontáže bez poškození koaxiálního kabelu.

Dochází i k inovacím tradičních výrobků – gumová samosvařitelná páska Scotch 23, používaná pro izolaci VN a pro náročnější aplikace na NN, má nyní separační vrstvu (tzv. liner) v provedení „hadí kůže“, takže se velice snadno odstraňuje. Tak se opět naplňuje zásada firmy 3M, aby montáž v terénu byla co nejjednodušší s minimálním nebezpečím chyby. To dobře znají i kabeloví montéři z českých energetik a průmyslových podniků.

Pro některé zákazníky sestavujeme soubory na míru, např. na opravy poškozených pancéřovaných kabelů 22 kV s napuštěnou papírovou izolací.

Materiály pro elektrotechnickou výrobu
Izolační pásky z nejrůznějších materiálů, určené pro izolaci transformátorů, cívek, malých motorků a další aplikace se dnes kompletují na pracovišti poblíž Prahy, takže naše zákazníky můžeme uspokojit velmi operativně. Totéž platí o kovových páskách s vodivým lepidlem, používaných jak pro řešení dílčích problémů s EMC, tak v antistatice (např. jako rošt pod antistatickou podlahu). Světovou novinkou je třívrstvá polyesterová páska 1351T, která zjednodušuje konstrukci i výrobu bezpečnostních transformátorů. Zaměření na ochranu ovzduší se projevuje u nové řady pásek OEM, které neobsahují DBDPO (decabromo dophenyl oxid) a měděné pásky s vodivým lepidlem umožňující pájení pájkami bez olova.

Obr. 5.

Elektronika
Firma 3M neustále rozšiřuje svou nabídku elektronických konektorů, plochých vodičů a chemikálií pro elektroniku. Zajímavým výrobkem z tohoto oboru je např. anizotropicky vodivá páska Scotch 9703 – vede pouze skrz vrstvu lepidla, ale nikoliv ve směru vrstvy.

Ostatní
Z ostatních výrobků pro elektrotechniku určitě stojí za úvahu nový typ bezdotykového teploměru, tentokrát v levném provedení, určený pro nejširší oblast použití. Typ IR500 je určen pro měření na krátké vzdálenosti v teplotním rozsahu –18 až +260 °C a může si ho dovolit zakoupit každý elektrikář. Ovládání je pouze jedním tlačítkem.

V krátkém článku jsme se snažili vás seznámit s několika novými výrobky firmy 3M z oboru elektro. Nezmínili jsme se o výrobcích z divize Telecom, datových sítích Volition a dalších, které se objevují spíše na jiných veletrzích. I když na veletrhu AMPER 2002 nebude samostatný firemní stánek, naše výrobky zde chybět nebudou – najdete je u našich autorizovaných distributorů a u zpracovatelů našich materiálů.

„3M –Váš dodavatel kabelových technologií“

  • elektropásky SCOTCHTM pro výrobu i údržbu
  • pryskyřice a zalévané spojky
  • za tepla a za studena smršťované soubory
  • konektory, teploměry, popisy kabelů

3M Česko spol. s r. o.
Vyskočilova 1
140 00 Praha 4
tel: 02/61 380 111
fax: 02/61 380 110
e-mail: inovace@mmm.cz
http://www.3m.cz