časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Clipline complete – univerzálnost od Phoenix Contact

|

číslo 8/2006

Clipline complete – univerzálnost od Phoenix Contact

Ing. Edmund Pantůček, Phoenix Contact, s. r. o.

Clipline complete je značka inovované řady svornic Phoenix Contact. Complete v názvu zdůrazňuje nové užitné vlastnosti kompletu řadových svornic. Sestava byla uvedena již v loňském roce řadami šroubových svornic UT, svornic s tažnou pružinou ST, svornic s tlačnou pružinou DT a zářezových svornic QT. V tomto roce je řada doplněna o inovaci úspěšných šroubových svornic UT.

Obr. 1.

Společnost Phoenix Contact patří v oblasti řadových svornic k největším výrobcům na světě a tomuto postavení odpovídá i rozsah a komplexnost této nabídky. V současnosti zahrnuje nabídka svornic a souvisejícího příslušenství více než pět tisíc obchodovatelných produktů, a to i přesto, že příslušenství je důsledně unifikováno pro všechny techniky svornic. Konstruktéři společnosti Phoenix Contact přicházejí s inovacemi, které pružně reagují na aktuální potřeby a požadavky zákazníků.

Cílem vytvoření řady Clipline complete bylo kromě inovace rozšíření standardních možností jednotlivých typů svornic o další užitné vlastnosti, jako jsou vzájemné propojení můstky a společné příslušenství. Výsledkem je usnadnění orientace při výběru a kombinaci produktů, navíc s podporou vysoce profesionálního projektového softwaru Clipproject (tvůrcem je dobře známá firma EPLAN), což uživatelé, a především konstruktéři jistě ocení.

Obr. 2.

Clipline complete nyní obsahuje čtyři řady rozváděčových svornic, které se odlišují technikou připojení vodiče:

  • UT – šroubové svornice pro vodiče 0,14 až 35 mm2,
  • QTC – zářezové svornice pro vodiče 0,08 až 2,5 mm2,
  • ST – pružinové svornice pro vodiče 0,08 až 35 mm2,
  • DT – přímé pružinové svornice pro vodiče 0,25 až 2,5 mm2.

Společné příslušenství zahrnuje především masivní pružné můstky FBS. Otvory pro tyto můstky jsou záměrně umístěny vždy ve stejné poloze vůči montážní nosné liště. Výsledkem je možnost propojovat sousední svornice i nestejných typů nebo technik připojení vodiče. Pohodlně lze kombinovat vícenásobné svornice s jednoduchými, přístrojovými či rozpojovacími svornicemi. Pro silový rozvod větších průřezů (10 až 35 mm2) na svorkovnici lze použít přechodové redukované můstky na stejném principu. Můstky jsou společné pro všechny typy svornic řady Clipline complete, což znamená o mnohem méně položek v příručním skladu. Totéž platí i o příslušenství pro měření nebo pro vkládání součástek (diody, odpory, pojistky).

Obr. 3.

Další podstatnou inovací je uvedení konektorových rozpojitelných svornic, které jsou použitelné pro průřezy vodičů do 2,5 mm2 nebo 4 mm2. Také tyto konektorové svornice jsou provedeny ve všech základních technikách připojení – šroub, pružina nebo zářez. Barevné rozlišení a volitelné kódování zaručuje nezáměnnost, volba materiálů poskytuje univerzální použití konektorových svornic – od signálových propojů až po napájení obvodů proudem do 35 A.

Nová řada Clipline complete má inovované drážky pro vkládané označení. Tyto drážky umožňují uchycení nejen standardního profilovaného značení ZB nebo ZBF, ale i nového plochého značení TMT (ZBFT) z tuhé polyesterové fólie pro pracovní teploty –60 až 120 °C. Materiál je dodáván v rolích má pro snadné zpracování perforaci mimo funkční plochu.

Obr. 4.

Na letošním veletrhu Amper 2006 představila společnost Phoenix Contact novou tiskárnu S1 pro potisk a značení svornic, vodičů, kabelů a přístrojů. Tiskárna pracuje na principu termotrasferu, snadno se obsluhuje a potisk je velmi rychlý s okamžitou reakcí na pokyn z počítače. V současnosti je tiskárna dodávána ve startovací sadě obsahující i software CMS-MARK-WIN. Tento software umožňuje ovládání jak profesionálních potiskovacích zařízení Phoenix Contact, tak i běžných kancelářských laserových tiskáren, v nichž lze potiskovat některé druhy plochých plastových štítků pro značení přístrojů dodávaných na formátu A4.

Pomocí softwaru CMS-MARK-WIN lze importovat databáze z jiných programů, vkládat obrázky, kreslit vlastních značky a loga. Písmena se dají podle potřeby zvětšovat či zužovat a v současné době jistě zaujme i možnost použít kromě standardních znakových sad také azbuku. Tiskárna S1 je dobrým řešením i pro firmy, které se na výrobu rozváděčů nespecializují a nejsou proto schopny investovat do několika potiskovacích zařízení. S tiskárnou S1 je totiž možné popsat vše co v rozváděči je – od návleků na vodiče až po výrobní štítek (tj. např. popisy vodičů, kabelů, kabelových svazků, svornic, svorkovnic, přístrojů i výrobních štítků).

Obr. 5.

Projekční software Phoenix Contact Clip project, vytvořený ve spolupráci s firmou EPLAN, umožňuje kromě samostatné činnosti také přímou vazbu na ostatní výrobky EPLAN. Nabízí kompletní návrh osazených lišt, od svornic přes zdroje, moduly interface až po zařízení automatizace a přepěťovou ochranu. Projektant rozváděče získává použitím Clip project možnost vstoupit do koncového návrhu, včetně automatizované kontroly správného osazení nosných lišt, kontroly délky, záruky správného značení a příslušenství, dvourozměrného nebo třírozměrného zobrazení návrhu. Program lze propojit standardními vazbami CAD dxf a dwg, výstupy pro označení je možné exportovat ve formátech Excel nebo dBase.

Výstupy programu Clip project jsou upraveny pro export do systému zakázkové výroby nosných lišt. Také tato služba patří ke standardním činnostem společnosti Phoenix Contact. Software Clip project si lze stáhnout z dowload centra na: http://www.phoenixcontact.com

Obr. 6. Obr. 7.

Také v nabídce svornic a výrobků pro optimalizaci návrhu výbavy rozváděčů je zřetelný trvalý zájem společnosti Phoenix Contact o vývoj a výrobu špičkových výrobků ve vysoké kvalitě produkce. I zde se naplňuje motto firmy Phoenix Contact Inspiring Innovations (inspirující inovace).

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Phoenix Contact, s. r. o.
Technická 15
616 00 Brno
tel.: 420 542 213 401
fax: +420 542 213 701
mobil: +420 602 766 942
e-mail: obchod@phoenixcontact.com
http://www.phoenixcontact.cz