časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Charakteristika mobilních rozvoden společnosti První Elektro, a. s.

|

číslo 8-9/2002

Mezinárodní strojírenský veletrh

Charakteristika mobilních rozvoden společnosti První Elektro, a. s.

Když se nás potenciální zákazník zeptá, co vše dokáže společnost První Elektro, a. s., nabídnout, pozveme jej na malou ukázku našich aplikací.
Mobilní víceúčelové modulární rozvodny jsou vysoce variabilní zařízení určená k řízení, regulaci, měření a napájení technologických celků v obtížných podmínkách průmyslových rozvodů.
Společnost První Elektro vyvinula samostatné typy mobilních transformačních rozvoden pro různá těžební zařízení, rozvodny pro kamenolomy, pískovny, cementárny, teplárenství, energetiku, chemický průmysl, stavebnictví.
Rozvodny byly původně navrženy pro náročný provoz povrchových a hlubinných dolů s krytím IP 54 a pružným uložením zaručujícím odolnost vůči otřesům.

Obr. 1. Obr. 2.

1. Konstrukce rozvodny

Skelet stanice tvoří svařovaná konstrukce z ocelových profilů doplněná izolačními panely nízké hmotnosti vyplněnými tvrzenou polyuretanovou pěnou s velmi nízkou tepelnou vodivostí, které zajišťují dostatečnou tepelnou izolaci a odolnost vůči požáru.

Obr. 3.

Standardně jsou vnitřní prostory vybaveny temperováním a klimatizací. Zdvojená střecha izoluje vnitřní prostor rozvodny a vytváří prostor pro cirkulaci vzduchu. Střecha je odnímatelná, což dovoluje provádět montáž rozváděčů a transformátorů shora, ale elektrozařízení lze do rozvodny instalovat i vyjmutím bočních stěn.

Vnitřní propojení umožňuje dvojitá podlaha s kabelovými kanály, přičemž veškerá kabeláž je vedena přes vývodky odpovídajícího krytí.

2. Varianty provedení rozvoden

Základním rysem mobilních rozvoden je jejich vysoká variabilita. Parametry konstrukce stanice včetně instalovaných vysokonapěťových i nízkonapěťových zařízení lze zcela přizpůsobit požadavkům zákazníka.

Pro náročné aplikace v prašných nebo vlhkých prostorech jsou stanice vyrobeny s krytím IP 54 a chlazení vnitřních prostor zajišťují klimatizační jednotky s vnitřním oběhem chlazeného vzduchu bez nutnosti instalace vzduchových filtrů.

Pro méně náročné provozy jsou dodávány s krytím IP 43 s přirozeným chlazením větracími žaluziemi. Standardní provedení rozvodny je mobilní, ale lze ji umístit stabilně na základovou desku nebo ocelovou konstrukci. Dle požadavků přepravy rozvoden na kratší vzdálenosti vlečením jsou stanice připevněny na pontonových skluznicích. V rozvodně lze vyčlenit prostor pro velín nebo malý dispečink.

Obr. 4. Obr. 5. Obr. 6.

2.1 Klasická distribuční stanice
Stanice s jedním nebo více transformátory, VN a NN částí, s možností umístění kompenzace, velkoodběratelského měření nebo jiných zařízení odběratele. Zařízení vysokonapěťové a nízkonapěťové navrhuje První Elektro, a. s., podle klientových představ tak, aby výsledné technické řešení bylo co nejvýhodnější z technického i ekonomického hlediska. Používají se robustně provedená zařízení s minimálními nároky na údržbu.

2.2 Rozvodna s rozváděči VN
Spínací nebo rozpínací stanice VN s možností rozdělení na energetickou a velkoodběratelskou část se samostatným vstupem. V rozvodně je možné umístit transformátory distribuční i velkoodběratelské.

Obr. 7.

2.3 Rozvodna pro řízení technologie
Vybavena řídicím systémem, VN a NN částí, transformátory a kompenzací pro řízení technologických celků s nutností sběru velkého množství dat. V rozvodně jsou umístěny moderní kompaktní rozváděče VN plně izolované plynem SF6. Část NN je zapouzdřena v modulárních skříních se sběrnicovým systémem s krytím IP 54.

Řídicí systém je umístěn v samostatných modulárních rozváděčích. Typ řídicího systému je vybírán zcela dle přání zákazníka včetně dodávek softwaru a kompletní podpory.

První Elektro, a. s., se specializuje na systémy značky Allen-Bradley.

PRVNÍ ELEKTRO, a. s.
Bezručova 4174
430 01 Chomutov
tel.: 474 699 260
fax: 474 699 268
e-mail: posta@prvnielektro.cz
http://www.prvnielektro.cz