časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ČEZ versus cena za elektřinu Trik, nebo férový obchod?

|

V poslední době je stále častěji slyšet hlasy jak z řad maloodběratelů, tak i velkoodběratelů, kteří kritizují cenovou politiku společnosti ČEZ, resp. „férovost“ cen elektřiny. V dalším textu uvádíme některé z námitek či obav zákazníků – odběratelů elektřiny (OE) a odpovědi společnosti ČEZ.
 
OE: Fixace cen je trik, na kterém při poklesu cen v příštím roce vydělá zase jenom ČEZ, a to na úkor sociálně nejslabší vrstvy obyvatel.
 
ČEZ: „Společnost ČEZ Prodej nakoupí elektřinu pro zákazníky, kteří se rozhodnou pro fixaci již nyní za současnou cenu. Na dalším poklesu cen tedy rozhodně nevydělá. ČEZ Prodej není v postavení, aby mohl spekulovat na trzích. ČEZ Prodej jako největší dodavatel nemůže jít do vysokého rizika (ale na samotných spekulacích na trzích, jsou-li v rámci zákonů, není nic odsouzeníhodného, ale jsou spíše charakteristické pro malé dravé obchodní společnosti). Odpovědnost spotřebitelů za jejich rozhodnutí je podstatou kapitalismu a svobodného trhu, nikoliv nekalý trik společnosti ČEZ. Nyní má každý zákazník tři možnosti:
1) zůstat v současném systému a vyčkat, jak se společnosti ČEZ Prodej podaří nakoupit elektřinu během roku,
2) zafixovat si cenu z roku 2009 i na rok 2010, obává-li se růstu cen,
3) přejít na produkty kvartál a měsíc, které věrně zrcadlí vývoj na burze, očekává-li pokles.“
 
OE: Loňské zdražení elektřiny bylo pro všechny odběratele nevýhodné, neodůvodněné a neadekvátní aktuální situaci na trhu.
 
ČEZ: „Cena elektřiny podnikatelům od ČEZ vzrostla o 9,4 %. Ceny silové elektřiny se přímo odvozují od burzovních cen. Současný propad cen přišel pro tarifní zákazníky pozdě – ČEZ musel pro ně elektřinu nakoupit nejpozději do konce října minulého roku a tehdy byla cena ještě více než 65 eur (základní dodávka, tzv. base load). Díky tomu, že 80 % ceny silové elektřiny vychází z dvouletého produktu, který společnost ČEZ koupila v létě 2007, je nárůst ceny tak malý.“
 
OE: Tento „malý“ růst ceny si nepochybně ČEZ bude chtít podržet, i když je logické, že v době ekonomické recese jdou ceny dolů.
 
ČEZ: „Nikdo nedokáže předpovědět další vývoj ekonomiky, cen paliv nebo elektrické energie.
 
OE: Je jasné, že elektrická energie je komodita, která není vhodná pro obchodování na burze. Trh s elektřinou ve skutečnosti nefunguje na tržním principu, je to vlastně jen fikce pro nezasvěcené.
 
ČEZ: „Trh existuje a funguje velmi dobře v rámci celého propojeného regionu zahrnujícího Českou republiku, Slovensko, Rakousko, Německo. Na tomto velkém trhu nemá žádný výrobce ani obchodník sílu jakkoliv manipulovat s cenou. Je to vidět na tom, jak jsou těsně spojeny kurzy na energetické burze v Praze a v Lipsku a jak jsou přímo ovlivňovány cenami uhlí, plynu a povolenek.“
 
OE: Daňoví poplatníci z České republiky investovali 100 mld. Kč do jaderné elektrárny Temelín s příslibem, že elektrická energie bude levnější, ale je tomu přesně naopak.
 
ČEZ: „Daňoví poplatníci žádné peníze do Temelína neinvestovali, všechny investice hradil ČEZ. Slib levnější energie v jižních Čechách udělali především komunističtí funkcionáři v jiném režimu. ČEZ do výroby elektřiny investuje podstatně více v ČR než v zahraničí. V současné době komplexně rekonstruuje uhelné elektrárny v Tušimicích a Prunéřově, staví novou elektrárnu v Počeradech, připravuje výstavbu větrných elektráren a dalších dvou bloků v Temelíně.“

(redakce Elektro a Martin Pavlíček, mluvčí Skupiny ČEZ)