časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ČEZ trestal černý odběr

|

Přetáčení elektroměrů nebo načerno připojené dráty do neměřených elektrických rozvodů – takové jsou nejčastější metody černých odběratelů elektřiny. Jen za loňský rok pracovníci odboru netechnických ztrát (NTZ) Skupiny ČEZ Měření přistihli více než 3 000 pachatelů černých odběrů s celkovou vzniklou škodou převyšující 130 mil. Kč. Okresní soudy v Olomouci, Ústí nad Orlicí a Děčíně se zabývaly dalšími čtyřmi případy dokázaných krádeží elektrické energie. Společnosti ČEZ Distribuce, a. s., způsobili pachatelé souhrnnou škodu přesahující 500 000 Kč.
 
V prvním případě byl Okresním soudem v Děčíně podmínečně odsouzen šestačtyřicetiletý muž na sedm měsíců odnětí svobody s odkladem na dvacet čtyři měsíců. Odsouzený se neoprávněně napojil u svého domu na hlavní elektrický přívod a za období od září 2003 do března 2004 způsobil společnosti ČEZ Distribuce škodu téměř 120 000 Kč. Při hodnocení důkazů vycházel soud i z výpovědi zaměstnanců Skupiny ČEZ z útvaru netechnických ztrát, kteří na základě anonymního udání vykonávali u domu obžalovaného kontrolní měření a kontrolu elektroměrového rozváděče. Po demontáži předního krytu byla objevena odbočka umožňující odběr energie mimo měřicí soustavu. Vše bylo posléze zdokumentováno videokamerou pro účely důkazního řízení.
 
Ve druhém případě projednával Okresní soud v Olomouci případ třiapadesátiletého obžalovaného. Dne 4. 4. 2006 u něj proběhla kontrola odběrného místa, která prokázala neoprávněný odběr elektřiny z elektrizační soustavy. Byla objevena zfalšovaná provozní plomba, číselník i štítek elektroměru jevily známky zásahu. Neoprávněný odběr trval celkem 1 095 dnů, škoda způsobená společnosti ČEZ Distribuce, a. s. (zahrnující úroky z prodlení plateb a náklady na soudní řízení), činila 256 000 Kč.
 
Ve třetím případě usvědčil Okresní soud v Ústí nad Orlicí jednapadesátiletého provozovatele restauračního a ubytovacího zařízení z trestného činu podvodu. Viník odstranil cejchovní plomby na elektroměru a kinofilmem brzdil kotouč elektroměru v době od března 2003 do března 2006. Způsobil tak společnosti ČEZ Distribuce, a. s., škodu 141 000 Kč korun.
 
Ve čtvrtém případě byl opět Okresním soudem v Děčíně vydán trestní příkaz na sedmapadesátiletého pachatele, který v místě svého trvalého bydliště napojil neměřený vodič na elektrickou soustavu a od dubna 2007 do února 2008 odebíral elektrickou energii bez jakéhokoliv měření. Společnosti ČEZ Distribuce, a. s., tak vznikla škoda přesahující 64 000 Kč.
 
Tito nepoctiví odběratelé si často neuvědomují, že páchají trestnou činnost, za kterou jim soud může vyměřit i nepodmíněný trest. Navíc se tímto neoprávněným jednáním vystavují hrozbě okamžitého přerušení dodávky elektřiny. Projeví-li po odhalení takový odběratel dobrou vůli uhradit vzniklou škodu, může se tím vyhnout trestnímu oznámení a ČEZ mu dodávku elektřiny obnoví.
[Tiskové materiály ČEZ.]