časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ČEZ postaví u Mělníku malou vodní elektrárnu

|

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje získala k 20. březnu 2008 kladné územní rozhodnutí k projektu výstavby malé vodní elektrárny Mělník. Dílo nyní prochází stavebním a vodoprávním řízením. Stavba by měla být zahájena na přelomu III. a IV. čtvrtletí 2008. Spuštění provozu je plánováno na konec roku 2009, popř. na začátek 2010. Projekt je zajímavý zejména tím, že bude k výrobě využívat proud chladicí vody z blízké uhelné elektrárny.
 
Elektrárna bude mít instalovaný výkon asi 500 kW a roční výrobu přibližně 3,5 milionu kW·h. Stavba je umístěna na pozemku uhelné elektrárny, vedle výtokového objektu chladicí vody. ČEZ Obnovitelné zdroje zvažoval i variantu s potrubním přivaděčem na břehu Labe, nicméně konečná varianta měla lepší ekonomické parametry. V současné době provozuje společnost ČEZ Obnovitelné zdroje v ČR celkem dvacet malých a jednu velkou vodní elektrárnu.
 
ČEZ Obnovitelné zdroje patří do Skupiny ČEZ a vyrábí stoprocentně čistou a ekologickou energii v 21 vodních elektrárnách. Ve svých záměrech počítá zejména s větrnou energetikou, využitím biomasy a bioplynu. Cílem v oblasti větrné energie je dosáhnout v roce 2012 hranice 100 MW instalovaných ve větrných elektrárnách a do roku 2020 celkem 500 MW. Výroba z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ v roce 2007 představovala 1 575 GW·h (v tomto čísle nejsou zahrnuty přečerpávací vodní elektrárny). Základem výroby z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ byly vodní elektrárny.
[Tiskové materiály ČEZ.]
 
Tab. 1. Harmonogram realizace projektu MVE Mělník