časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ČEZ postaví 55 větrných elektráren

|

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje získala již od dotyčných obcí souhlas s výstavbou padesáti pěti větrných elektráren s celkovým instalovaným výkonem 110 až 150 MW (podle výkonu vybraných větrných elektráren). První větrné turbíny by mohly být postaveny již příští rok. Cílem Skupiny ČEZ je mít v roce 2012 v provozu větrné stroje o celkovém instalovaném výkonu 100 MW.
 
Klíčovým faktorem v tomto záměru je získávání důvěry obcí, na jejichž území mají být větrné elektrárny postaveny. Finanční síla a stabilita Skupiny ČEZ jsou pro tyto obce zárukou, že ČEZ dokáže plnit své závazky a bude spolehlivým partnerem.
 
V současné době připravuje ČEZ Obnovitelné zdroje výstavbu čtyř větších větrných parků a většího počtu menších větrných parků. Realizace projektů ve větrné energetice představuje vzhledem k přísným legislativním nárokům běh na dlouhou trať. Přesto by první stroje mohly být v provozu již v průběhu roku 2009.
 
V České republice existuje řada projektů na využití energie větru. Většinou jim však chybějí základní předpoklady proveditelnosti. Naproti tomu projekty Skupiny ČEZ mají všechny předpoklady pro jejich realizovatelnost – jsou situovány do míst s výbornými větrnými podmínkami, ČEZ má souhlas příslušných obcí i zajištěné pozemky a navíc garantované připojení.
[Tiskové materiály ČEZ.]
 
Tab. Přehled velkých větrných projektů ČEZ Obnovitelné zdroje