časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ČEZ investuje do plynové elektrárny

|

Energetický gigant ČEZ a společnost Škoda Praha Invest podepsaly smlouvu o výstavbě paroplynové elektrárny v Počeradech. Společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech 20 mld. Kč. Elektrárnu postaví společnost Škoda Praha Invest, zdroj o výkonu 841 MW by měl začít dodávat elektřinu v roce 2013.
 
Výstavba má být zahájena v říjnu příštího roku. V současné době se provádí řízení o dopadech projektu na životní prostředí (EIA – Environmental Impact Assessment, posuzování vlivů na životní prostředí). Plyn do nové elektrárny bude dodávat skupina RWE. Zástupci společnosti RWE a ČEZ podepsali smlouvu na dodávky od roku 2013 na 15 let.
 
Generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman považuje výstavbu první velké paroplynové elektrárny v Česku za důležitý krok k rozvoji plynové energetiky. Podíl elektřiny vyrobené z plynu je nyní v tuzemsku méně než tři procenta. Podle Romana je plynová energetika čistá a účinná. Společnost ČEZ počítá v Počeradech s účinností paroplynového cyklu 57,4 %, přičemž účinnost stávajících elektráren je kolem třiceti procent, u nových kolem čtyřiceti procent.
 
Projekt v Počeradech není posledním paroplynovým zdrojem, který chce společnost ČEZ postavit. Podle výkonného ředitele skupiny ČEZ Daniela Beneše bude firma využívat technologie a zkušenosti z Počerad na dalších projektech. Jedná se především o elektrárnu Mělník, která by zásobovala Prahu. Ze zahraničních lokalit připadají v úvahu elektrárny Skawina v Polsku a Varna v Bulharsku. Společnost ČEZ považuje za zásadní výhodu plynových elektráren jejich vysokou flexibilitu při pokrytí odběrových špiček a nízké emise.

[Zdroj: Verlag Dashöfer.]