časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Český unikát pomohli vytvořit lidé z Vysočiny

|

číslo 4/2006

Český unikát pomohli vytvořit lidé z Vysočiny

Obr. 1.

Šesté výročí existence si v letošním roce připomene společnost Bohemian Technologies, a. s., z Havlíčkova Brodu, která patří mezi dynamicky se rozvíjející firmy. Společnost se zabývá průmyslovou automatizací, výrobou rozváděčů a strojírenskou výrobou, službami v oblasti měření a regulace tepla, slaboproudých systémů, elektroinstalací a distribucí produktů pro průmyslovou automatizaci. Za dobu své existence realizovali pracovníci společnosti Bohemian Technologies zakázky na mnoha místech světa, ale i v České republice.

Obr. 2.

Velkostroj SChRS 1320 (nahoře)
Detail velkostroje (vlevo)

Jedním z velkých úspěchů poslední doby je zprovoznění největšího a nejmodernějšího důlního bagru. Jde o velkostroj SChRS 1320, který v současné době patří mezi nemodernější těžební stroje v České republice. Stroj představuje vrchol mezi důlními velkostroji jak ve strojní části, kde byly uplatněny zkušenosti z provozu předchozích strojů, tak v části automatizace.

Těžební stroj má rozměry 195 × 56 × 25 m (délka × výška × šířka) a spotřebu energie okolo 7 MW. Stroj těží uhlí v dole Nástup v Tušimicích, kde v současnosti probíhají výkonové zkoušky. Je konstruován tak, aby byl schopen těžby bez předchozího použití trhavin. Jeho posádku tvoří sedm pracovníků, z nichž dva stroj řídí z kabiny.