časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Česká asociace ochrany před bleskem a přepětím

|

Koncem března tohoto roku se konala v Táboře ustavující schůze České asociace ochrany před bleskem a přepětím – ČAOBP. Asociace je zájmové sdružení a jejími zakládajícími členy jsou firmy zabývající se projektovou, montážní, obchodní a výrobní činností v oboru ochrany před bleskem a přepětím, včetně výzkumu a vývoje přepěťových ochran.
 
Založení České asociace ochrany před bleskem a přepětím bylo dohodnuto proto, že příslušná nová norma ČSN EN 62305, nahrazující normu ČSN 34 1390, je o mnoho komplikovanější než norma původní. Předmětem činnosti ČAOBP je provozování školicího, informačního, poradenského centra, včetně technické podpory a posuzování v oblasti ochrany před bleskem a přepětím.
 
Jako první úkol si ČAOBP určila pomoc projektantům s normou ČSN EN 62305 Ochrana před bleskem – Část 2: Řízení rizika. Proto na webových stránkách ČAOBP bude umístěn software, aby případní zájemci mohli získat potřebné informace, popřípadě s normou ihned pracovat.
 
Druhým úkolem ČAOBP je vytvoření dalšího softwaru pro metodu valící se koule a ochranného úhlu. Pro tento software se nyní vypracovává studie o způsobu řešení.
 
Dalším úkolem, který si ČAOBP vytyčila, je poskytovat technickou podporu a seznamovat s novinkami na trhu přepěťových ochran.
 
Od samého počátku Česká asociace ochrany před bleskem a přepětím spolupracuje se zahraničními partnery a rovněž s vysokými školami. Jejím cílem je vytvořit jednoduchý a snadno přístupný systém s certifikovaným softwarem.
 
Další informace lze nalézt na www.caob.cz