časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Centrum energetického poradenství PRE

|

Pražská energetika, a. s.
 
Centrum energetického poradenství PRE (dále jen jako Centrum) se zaměřuje na bez­platné poradenství v oblasti efektivního vy­užívání elektřiny a obnovitelných zdrojů energie. Poradenství je pro širokou veřejnost, ale i pro specializované firmy. Těm­to tématům je přizpůsobeno celé Centrum, které je rozděleno do několika tematických celků (vytápění, ohřev vody, klimatizace, osvětlení, tepelné ztráty atd.). Každé téma má svou sekci, která obsahuje prezentaci na dotykové plazmové obrazovce, exponá­ty funkčně spadající do dané kategorie, ja­kož i elektronickou samoobslužnou kalku­lačku. Jejím výstupem je protokol, který je doručen přímo na e-mail zákazníka. Lze tak např. zjistit, kolik se dá ušetřit v domácnosti regulací topení, využíváním úsporných svě­telných zdrojů namísto klasických žárovek nebo jaká je celková spotřeba režimu stand by v dané domácnosti.
 
Novinkou, která bude představena v polo­vině září 2010, je aplikace pro výpočet tepel­ných ztrát. Díky ní si může zákazník na zákla­dě zadaných parametrů mj. vypočítat celkové investiční náklady a následnou návratnost in­vestice do přestavby objektu nebo porovnat úsporu provozních nákladů před a po rekon­strukci objektu.
 
V Centru si lze dále zdarma zapůjčit mě­řič spotřeby, kterým si zákazník může doma změřit spotřebu všech zařízení do 3 680 W. Tímto způsobem naměřené hodnoty pomo­hou zákazníkům objasnit kvalifikovaní po­radci, kteří s nimi projednají i další možné kroky ke snížení spotřeby a výdajů.
 
Za první rok fungování Centra bylo uspo­řádáno i několik krátkodobých výstav. K vi­dění byla výstava inteligentního oblečení umožňujícího např. ovládání telefonu přes speciální textilní klávesnici, elektromobilů, elektrokol a elektroskútrů různých značek a provedení, ale i výsledky spotřebitelských testů vykonávaných s MF Dnes (test prodlu­žovacích šňůr s přepěťovou ochranou, test univerzálních cestovních adapterů, test rych­lovarných konvic).
 
Centrum však neslouží jen jako poraden­ství zaměřené na úspory, při kterém je zá­kazníkovi představen jeden typ výrobku ur­čité firmy jako ten nejlepší. Jsou zde k nale­zení výrobky různých firem, protože smyslem je ukázat nejmodernější hi-tech technologie nezávisle na výrobci. V prodejně, která je součástí Centra, je možné zakoupit některá elektrotepelná zařízení, různé typy a výko­nové řady kompaktních zářivek nebo ales­poň získat slevu na nákup spotřebičů od part­nerů PRE.
 
Činnost Centra je dále zaměřena na vzdě­lávání široké veřejnosti, zejména žáků základ­ních škol a studentů středních a některých vysokých škol. Pro tyto účely je připraveno několik přednášek zabývajících se různými tématy, která mají poskytnout ucelený pře­hled o dané problematice.
 
Centrum energetického poradenství PRE lze navštívit každý všední den od 10,00 do 18,00 h na adrese:
 
Centrum energetického poradenství PRE
Jungmannova 28 (palác TeTa)
Praha 1
tel.: 267 055 555