časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Celosvětový zásuvkový systém

|

Celosvětový zásuvkový systém

Vážená redakce,
přiloženými fotografiemi potvrzuji platnost a praktickou použitelnost tzv. celosvětového systému dvoupólových zásuvek, který jste uvedli jako tabulku u velmi pěkného článku o dimenzování v Elektru č. 12/2006 (str. 16). Jde o přívodní kabel dovezený před časem ze Švýcarska a aplikovaný pro běžnou domácí žehličku (obr. 1).

Obr. 1. Obr. 1. Běžná jednofázová elektrická žehlička opatřená přívodním kabelem s plochou vidlicí pro dvoupólový zásuvkový systém
Obr. 2. Schematický nákres možnosti odebírat z třífázové (pětizdířkové) zásuvky (3 × 10 A + N + Pe) pomocí dvoupólové ploché vidlice pouze jednu fázi

Praktičnost tohoto přívodního kabelu s plochou vidlicí navíc dokládám alespoň schematickým nákresem pětikolíkového třífázového přívodu, z jehož výstupní zásuvky je možné bez problémů, právě použitím „švýcarské“ dvoupólové vidlice, Obr. 1. odebírat jednu fázi – tedy napájet jednofázové spotřebiče. Rozteče dvoupólové vidlice jsou přímo k tomuto účelu určeny (obr. 2).

Dlužno poznamenat, že nejen ve Švýcarsku, ale zejména v SRN mají elektrikáři k dispozici různých šikovných elektroinstalačních zlepšovacích „udělátek“ celou řadu a z tohoto pohledu mi připadá nabídka mnoha obchodů s elektroinstalačním materiálem v České republice až směšně nedostačující.

Elektrotechnice a šikovným nápadům zdar!

František Majda,
Rataje u Kroměříže, elektrotechnik