časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

CANSAS – moduly pro měření fyzikálních veličin

|

číslo 12/2002

Měření a měřicí přístroje

CANSAS – moduly pro měření fyzikálních veličin

Ing. Igor Luhan, CSc., PMP – Integrace měřicích systémů

V zahraničí je firma imc Berlín známa svou orientací na aplikace v průmyslu dopravní techniky, hlavně v automobilkách. Nicméně nová řada přístrojů CANSAS pro vytváření distribuovaných systémů je výhodná pro celou škálu aplikačních oblastí, od strojírenství po chemii. Jednotlivé miniaturní vstupní moduly mohou být umístěny poblíž čidla a navzájem jsou až do vzdálenosti 1 km propojeny sběrnicí CANbus. Samozřejmostí je i přesně časově synchronizovaný sběr libovolných dalších dat ze sběrnice CANbus.

Obr. 1.

Moduly CANSAS mohou měřit autonomně nebo data mohou být zobrazována a ukládána v reálném čase na připojeném počítači. Pro nastavení měřicích modulů a pro vyhodnocení dat je dodáván vynikající program FAMOS, s bohatými vlastnostmi, používaný již v několika tisících exemplářů.

Bližší informace lze nalézt na http://www.IPPmeasure.com

Rodina produktů CANSAS představuje inovační nástroj pro decentralizované měření a pro přenos nízkého napětí nebo analogových signálů ze snímačů. Poskytuje řešení mnoha problémů, např. dálkového vedení analogových signálů a tím způsobených elektrických zkreslení.

Systém najde uplatnění ve všech prostředích, kde má být zachyceno mnoho kanálů co nejblíže ke zdroji, a kdekoliv, kde je třeba obvyklé snímače nahradit inteligentními.

CANSAS umožňuje přímé připojení téměř jakéhokoliv typu snímače běžně používaného při měření fyzikálních veličin. Přímo mohou být zapojeny vstupy napětí a proudu (včetně nelineárních), stejně jako termoelektrické články, odporové snímače teploty, tenzometrické měřicí mosty či inkrementální čidla.

Rodina modulů CANSAS také obsahuje moduly s číslicovými vstupy a výstupy, především pro řídící úlohy s otevřenou či uzavřenou smyčkou. Lze zde nalézt dokonce analogový výstupní modul pro konverzi dat ze sběrnice CANbus na analogový signál.

Obr. 2.

Jedinečná a speciální vlastnost modulů CANSAS spočívá v jejich schopnosti úpravy signálů ze snímačů a jejich konverze na číslicové signály přenášené sběrnicí CANbus. Tato digitalizace umožňuje decentralizovat sběr dat a jejich přenos na dlouhé vzdálenosti bez potřeby speciálních měřicích vodičů a bez rušení.

Spolu s úpravou signálů z analogových snímačů každý modul nabízí předzpracování signálů v číslicovém signálovém procesoru. Například na každém jednotlivém kanálu lze provádět on-line filtrování (různých druhů signálů) vyhlazování průběhů, výpočty RMS atd.

Tímto způsobem jsou eliminovány obvyklé problémy a náklady spojené s nákladnými měřicími vedeními a z toho plynoucími elektrickými interferencemi při přenosu analogových signálů ze snímačů.

Typické aplikace:

  • distribuovaná měření,
  • automatizace – distribuovaný systém,
  • měření v automobilovém průmyslu,
  • měření ve zkušebnách kolejových vozidel,
  • měřicí systémy bez počítače,
  • měření v průmyslu,
  • distribuovaná měření nesourodých signálů.