časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bojíte se zamrzlého potrubí nebo sněhu na střeše?

|

číslo 8/2006

Bojíte se zamrzlého potrubí nebo sněhu na střeše?

Topné kabely - ideální řešení

Topné kabely ochrání potrubní systémy, ventily, zásobníkové nádoby nebo okapy a střechy před nepříznivými účinky mrazu. V sortimentu jihlavské akciové společnosti DK group, která se v oboru topných systémů pohybuje již od poloviny 90. let, si můžete vybrat mezi topnými kabely klasickými nebo samoregulačními.

Samoregulační topné kabely Dekoron

V roce 1995 získala společnost DK group důvěru amerického koncernu Furon, jehož samoregulační (S-R) topné kabely Dekoron začala dodávat na trh ČR, a to zejména do průmyslu. Dnes vyrábí samoregulační topné kabely Dekoron ve více typech společnost Rockbestos-Surprenant Cable Corporation (RSCC).

Použití samoregulačních topných kabelů získává v poslední době na oblibě. Důvodem jsou jejich užitné vlastnosti (např. snadné projektování, jednoduchá montáž, mnohonásobně vyšší životnost, provozní spolehlivost a úspornost).

Princip samoregulace: Při poklesu teploty zařízení nastává samočinné zvýšení výkonu topného kabelu Dekoron a naopak, při vzrůstu teploty topný výkon kabelu klesá. Navíc tato automatická regulace probíhá v každém bodě topného kabelu nezávisle na ostatních, a proto je vyhřívací kabelový systém schopen se udržovat po celé délce trasy na zvolené teplotě s vyloučením přehřátí.

Oproti konvenčním (sériovým) typům topných kabelů mohou samoregulační topné kabely pracovat v libovolné délce. Kabel stačí na potřebném místě uříznout a zakončit, popřípadě jej dále větvit. Hlavní předností samoregulačních kabelů je přizpůsobivá změna topného výkonu v závislosti na teplotě vyhřívaného zařízení, a to díky speciální konstrukci samoregulačního topného jádra na bázi teplotně závislého odporového materiálu.

Jak bylo uvedeno výše, jsou samoregulační topné kabely Dekoron používány nejvíce pro udržování teploty potrubí v průmyslu. Je tomu tak díky jejich paralelní konstrukci (která kromě libovolné pracovní délky umožňuje větvení a napojování topné trasy), ale hlavně díky schopnosti samoregulace a preciznímu provedení. Právě proto nacházejí samoregulační topné kabely Dekoron široké uplatnění v místech s vysokou chemickou agresivitou a v prostředích s nebezpečím výbuchu (petrochemie, zpracování paliv a plynů, potravinářství ad.).

Firma RSCC vyrábí čtyři série samoregulačních topných kabelů:

  • kabel RSCCI Dekoron 2000, 2300, 2700 (průmyslové provedení) - jsou nabízeny v různých výkonových variantách (10 až 98 W/m při 10 °C). Jejich použití je při udržování vysokých procesních teplot až do 190 °C.
    Podle typu mohou být kabely přechodně vystaveny teplotám 85 °C, 185 °C a až 232 °C (ve stavu bez napájení), pod napětím potom 65 °C, 120 °C a 190 °C.
    Samoregulační kabely těchto sérií jsou tedy vhodné pro ochranu zařízení proti zamrzání nebo pro udržování vyšších i nízkých procesních teplot, a to i pro parou čištěná potrubí.

  • kabel RSCCI Dekoron 2800 (komerční provedení) - jeho tři výkonové varianty jsou přímo určeny pro specifické aplikace ve stavebnictví (např. protimrazová ochrana vodovodů, okapů a okrajů střech nebo podlahové vytápění). Na rozdíl od sérií 2000/2300/2700 nejsou schváleny do prostředí s nebezpečím výbuchu.

    Topné kabely Nexans

    Další sortiment DK group v topných kabelech jsou kabely firmy Nexans. Tato norská společnost vyrábí především sériové topné kabely, které nacházejí největší uplatnění ve stavebnictví. Tak může společnost DK group nabídnout ideální materiál pro elektrické podlahové vytápění nebo pro jiné aplikace vyskytující se ve stavebnictví.

    Výrobky společnosti Nexans jsou oproti topným kabelům RSCCI Dekoron určeny především pro komerční aplikace. V těchto případech není na závadu absence proměnné pracovní délky, komerční kabely jsou totiž většinou konstruovány jako sériové (jedno nebo dvoužilové) s pevnou pracovní délkou. Mohou být dodávány v metráži (TXLP), vyrobeny ve formě topných okruhů nebo jako topné rohože.

    Firma Nexans vyrábí také paralelní topné kabely, ať už s konstantním nebo limitovaným výkonem. Využití kabelů Nexans: podlahové vytápění, ochrana okapů a okrajů střech proti zamrzání, ochrana plochých střech proti množství sněhu, vyhřívání šikmých ploch a schodů.

    Problematika topných kabelů je poměrně obsáhlá. Bližší informace o výrobcích firem RSCC a Nexans a dalším sortimentu podá společnost DK group na níže uvedené adrese.

    DK group a. s. – divize elektrotechniky
    Na Hranici 8
    586 02 Jihlava
    tel.: (+420) 567 572 300
    fax: (+420) 567 572 301
    http://www.dkgroup.cz