časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečnou elektroinstalaci zaručí bezhalogenové výrobky

|

číslo 2/2006

Bezpečnou elektroinstalaci zaručí bezhalogenové výrobky

Budovy, kde se vyskytuje hodně lidí, jako jsou např. nemocnice, metro, nádražní nebo letištní haly, divadla či nákupní centra, stejně jako objekty, v nichž jsou umístěny strategické zdroje, zásoby a další zařízení, jsou místa, která vyžadují nejvyšší míru zabezpečení. Normy proto pro tyto budovy stanovují náročné požadavky na vlastnosti použitých materiálů, jako je požární bezpečnost a z ní vyplývající předpisy pro elektroinstalaci.

Obr. 1. Bezhalogenová elektroinstalační krabice
Obr. 3. Velké stavby určené veřejnosti musí splňovat náročné bezpečnostní předpisy

Obr. 1. Obr. 3.

PVC je jeden z nejpoužívanějších plastů na světě. Chlor, základní surovina při výrobě PVC, se však při hoření uvolňuje a tvoří štiplavý dým s nebezpečnými výpary, které obsahují množství toxických látek. Při požáru ve velkých budovách, ve kterých se v okamžiku jeho vzniku nacházejí lidé, tak hrozí, že dojde k zadýmení prostoru a k následné otravě lidí jedovatými zplodinami. Proto podle norem musí mít elektroinstalační materiál pro použití v budovách s velkou koncentrací osob určité vlastnosti, jakými je např. odolnost proti šíření plamene, nízká dýmivost a vysoká teplotní odolnost (do +105 °C, krátkodobě až +140 °C). Takové podmínky splňují bezhalogenové elektroinstalační výrobky.

Obr. 2.

Obr. 2. Ohebné a pevné bezhalogenové elektroinstalační trubky

Společnost Kopos Kolín a. s. vyrábí bezhalogenový elektroinstalační materiál již od roku 2003. V současné době tato řada zahrnuje pevné a ohebné trubky, elektroinstalační krabice pod omítku, uzavřené krabice s krytím IP65 a lištové krabice. Pro ucelení řady bezhalogenového elektroinstalačního materiálu se v příštích měsících výroba ještě rozšíří o bezhalogenové lišty.

Bezhalogenové elektroinstalační výrobky společnosti Kopos Kolín byly použity na významných stavbách – např. při stavbě Sazka Areny (obr. 3), v nových stanicích pražského metra nebo při stavbě nového terminálu letiště Praha-Ruzyně. Z těchto aplikací plyne i povinnost používat bezhalogenový elektroinstalační materiál.

Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín a. s. mohou zájemci získat v inzerátu na čtvrté obálce tohoto čísla nebo na adrese:

KOPOS Kolín a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811
e-mail: kopos@kopos.cz
http://www.kopos.cz