časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečnostní relé a magnetické spínače

|

číslo 4/2006

Bezpečnostní relé a magnetické spínače

Petr Jelínek, ControlTech s. r. o.

Firma Rockwell Automation díky svému rozsáhlému výrobnímu programu nabízí velký výběr bezpečnostních relé. Tato relé jsou vhodná pro rozmanitá strojní zařízení a vyhovují širokému spektru požadavků. Ve výrobním programu Allen-Bradley GuardMaster lze nalézt jednoúčelové modely, které jsou navrženy pro použití s bezpečnostními světelnými závorami, kontaktními rohožemi, spínači, pro dvouruční ovládání, nouzové zastavení, víceúčelové modely, jakož i modulární řadu bezpečnostních relé MSR200.

Minotaur MSR30, 33, 35 a 38 jsou nová bezpečnostní relé s polovodičovým výstupem. Na jejich vstupy mohou být připojena tlačítka nouzového zastavení (jedno- nebo dvoukanálová), čtyřdrátové kontaktní rohože a dvouruční ovládání. Výstup je tvořen dvěma polovodičovými bezpečnostními kontakty N.O. (Normally Open, spínací) a jedním polovodičovým signalizačním kontaktem N.C. (Normally Closed, rozpínací). Tato relé splňují bezpečnostní kategorii 4 a mohou být v aplikacích se stop kategorií 0 nebo 1.

Nový Minotaur MSR238 je rozšiřující modul s časově zpožděnými výstupními kontakty pro řadu modulárních relé MSR200. Tento modul lze připojit do základních modulů MSR210, MSR211 a MSR230. Má dva spínací (N.O.) časově zpožděné kontakty a jeden rozpínací (N.C.) signalizační kontakt. Splňuje bezpečnostní kategorii 3 a je určen pro aplikace se stop kategorií 1.

Obr. 1.

Bezpečnostní spínače řady GuardMaster; a – magnetické spínače Ferrogard, b – bezpečnostní relé MSR 200, c – magnetické spínače Sipha

Firma Allen-Bradley GuardMaster má ve svém sortimentu také magnetické spínače, které poskytují bezkontaktní spolehlivost spolu s tolerantností k nepřesnostem.

Řada Sipha patří díky svým čtyřem rozměrovým typům s různými vzdálenostmi pro sepnutí a rozepnutí a jednoduchou montáží mezi nejuniverzálnější magnetické spínače. Senzor Sipha musí být připojen k vyhodnocovací jednotce s monitorovacím okruhem. Vyhodnocovací jednotka Sipha je nabízena ve třech typech:

  • Sipha 1 má ovládací napětí 24 V AC/DC, jeden bezpečnostní spínací výstup (N.O.) a jeden pomocný rozpínací výstup (N.C.),

  • Sipha 2 je provozována buď na napětí 24 V AC/DC, 110 V AC nebo na 230 V AC a nabízí dva spínací (N.O.) bezpečnostní výstupy a 1 pomocný rozpínací (N.C.),

  • Sipha 6 má stejné vlastnosti jako Sipha 2, ale je navíc osazena jedním spínacím (N.O.) časově zpožděným kontaktem.

Vyhodnocovací jednotky Sipha 1 a Sipha 2 jsou určeny pro aplikace v kategorii 3, Sipha 6 v kategorii 4.

Řada Ferrocode je konstruována pro aplikace s vysokým stupněm ochrany. Má dvoukanálový systém s elektronicky kódovanou spínací hlavou spojenou s vyhodnocovací jednotkou. Systém nabízí zabezpečený provoz proti chybě. Tím je zajištěno, že sepnutí čidla může způsobit pouze iniciátor Ferrocode. Spínací (charakteristická) vzdálenost 7 mm činí čidla Ferrocode „tolerantními„ k nepřesnému přiložení. Čidlo i iniciátor jsou dodávány s bezpečnostními šrouby proti neoprávněnému zásahu. Čidla mohou být použita bez vyhodnocovací jednotky v nízkovýkonových aplikacích s malým rizikem, nicméně rozhodnutí o této variantě musí předcházet velice pečlivé ohodnocení rizika. Vyhodnocovací jednotka by měla být použita vždy, je-li požadováno monitorování i kontrola obvodu. Při použití vyhodnocovací jednotky s napětím 110/230 V může být provozováno až šest spínačů Ferrocode, při použití vyhodnocovací jednotky s napětím 24 V až patnáct spínačů Ferrocode.

Další informace mohou zájemci získat v inzerátu na následující straně nebo přímo na adrese:

ControlTech s. r. o.
Třídvorská 1402
280 02 Kolín
tel.: 321 742 011
fax: 321 742 022
e-mail: info@controltech.cz
http://www.controltech.cz