časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečnost zařízení a bezúdržbová propojovací technika

|

číslo 4/2006

Bezpečnost zařízení a bezúdržbová propojovací technika

a německého originálu de, 17/2004, upravil Ing. Josef Košťál, redakce ELEKTRO

U elektrických zařízení je třeba pravidelně v předepsaných intervalech kontrolovat řádné dotažení všech šroubových spojů. U zásuvných svorkových spojů tato kontrola není zapotřebí – svorky jsou odolné proti únavě, mají samonastavitelný přítlak pružiny, a nevyžadují proto téměř žádnou údržbu. Jaká je však provozní spolehlivost těchto spojů v porovnání s tradiční technikou šroubových svorek?

Bezpečnost elektrických zařízení je v Německu legislativně upravena zákony a závaznými předpisy. Mezi ně mj. patří i zákon o energetickém hospodářství, zákon o technických pracovních prostředcích, jakož i bezpečnostní předpisy jednotlivých profesních organizací. Všechny tyto zákony a předpisy vyžadují, aby s ohledem na bezpečnost elektrických zařízení byla jako uznávaná technická pravidla respektována ustanovení německé elektrotechnické normy DIN VDE. V ustanoveních, která byla z DIN VDE převzata do oborových bezpečnostních předpisů, se kromě jiného hovoří také o povinnosti podnikatele postarat se o pravidelnou kontrolu řádného stavu elektrických zařízení. Lhůty těchto pravidelný kontrol jsou stanoveny tak, aby mohly být včas odhaleny závady, jejichž výskyt lze na základě fyzikálních zákonů, materiálových vlastností nebo praxe předpokládat. U nepřenosných elektrických zařízení je tato lhůta obecně čtyři roky. Při jejich použití ve zvláštním prostředí to může být i jen jeden rok (podle DIN VDE 0100, Skupina 700).

Obr. 1.

Obr. 1. Zapojování modulárních přístrojů a fázových přípojnic pomocí nové technologie QuickConnect
Obr. 2. Detail instalačně komfortní plynotěsné připojovací oblasti zásuvné svorky

Jak je to tedy se spolehlivostí a pevností zásuvných svorkových spojů pro přípojná vedení modulárních spínacích a jisticích přístrojů s ohledem na bezpečnost zařízení?

Modulární přístroje a propojovací technika

V oblasti elektroinstalací, zvláště u modulárních přístrojů, se ve srovnání s konvečními šroubovými svorkami stále více prosazuje moderní propojovací technika zásuvných spojů. Propojování bez šroubů přináší v praxi elektroinstalatérům oproti tradiční technice šroubových svorek značnou úsporu času při montáži přístrojů a zařízení – stačí vodiče jednoduše zasunout a v případě potřeby pouhým stiskem uvolňovacího mechanismus opět rychle a snadno uvolnit. Navíc u ohebných vodičů nejsou nutná žilová pouzdra. Pro zásuvné svorkové spoje neexistuje s ohledem na běžně používané vodiče téměř žádné omezení – lze je aplikovat stejně dobře jak pro masivní, tak pro ohebné měděné vodiče s průřezy od 1,5 do 4 mm2 u jističů vedení, popřípadě od 1 do 2,5 mm2 u dálkově ovládaných spínačů. Masivní vodiče je možné připojovat bez použití nářadí, v případě ohebných vodičů stačí pouze šroubovákem stlačit ovládací „nos„ pro rozevření svorky.

Bezpečnost a propojovací technika

Vedle výhodné montáže nabízí propojovací technika zásuvných svorek ještě další výhody, a to v oblasti bezpečnosti zařízení. U šroubových svorek pro přívody a vývody jističů vedení doporučuje např. norma DIN EN 60898-1:2003 v tabulce 10 z bezpečnostních důvodů utahovací moment 2 N·m. Při nedostatečném nebo naopak příliš velkém utahovacím momentu mohou vzniknout ve spoji latentní místa, která v praxi bývají téměř vždy příčinou vzniku požáru. Z porovnávacích měření vyplývá, že svěrné síly zásuvných spojů vykazují u ohebných i masivních vodičů větší hodnoty než u srovnatelných šroubových spojů. Obr. 2. Přes značný přídržný tlak zásuvných svorek jsou síly potřebné k zasunutí vodiče srovnatelně menší, a umožňují tak bezproblémovou montáž. Vedle větších svěrných sil má propojovací technika zásuvných svorek ještě další nezanedbatelnou bezpečnostní výhodu. U elektrických zařízení je třeba pravidelně v předepsaných intervalech kontrolovat řádné dotažení všech šroubových svorkových spojů, neboť ani měděné vodiče trvale neodolávají předepsanému svorkovému tlaku (utahovacímu momentu) – časem se kov deformuje. Důsledkem je pozvolný, avšak nepřetržitý pokles svorkového tlaku. Zásuvné svorkové spoje jsou odolné proti únavě a navíc mají regulační pružinu, která samočinně vyrovnává pokles svorkového tlaku. Oproti šroubovým svorkám tak poskytují značně vyšší bezpečnost.

Závěr

S ohledem na předepsané pravidelné kontroly elektrických zařízení se zásuvné svorkové spoje v porovnání s tradičními šroubovými svorkami jeví jako bezpečnější alternativa, a lze proto pochybnosti o jejich bezpečnosti označit za neopodstatněné.