časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečnost vždy na prvním místě

|

David Pokorný, Stavební veletrhy Brno
 
Ze všech stran se nyní ozývají požadavky na vyšší bezpečnost silničního provozu, letecké dopravy, přepravy zboží a rovněž stavebních prací. Není proto divu, že téma bezpečnost ve stavebnictví a zejména staveniště bude jedním z hlavních témat blížícího se ročníku Stavebních veletrhů Brno, který se uskuteční v dubnu letošního roku v Brně.
 
Na zabezpečení staveniště je možné se podívat několika pohledy. Prvním je zabezpečení proti „okolnímu“ světu, tzn. řádné označení staveniště, jeho oplocení a zabezpečení proti vstupu nepovolaných osob. Staveniště však zároveň musí být řádně označeno i s ohledem na dělníky, kteří se po něm pohybují. To se týká zejména výkopů a různých prohlubní, jejichž případné nedostatečné označení může vést minimálně k úrazu.
 

Zásady stanovují normy

Při zabezpečování staveniště je nejjednodušší vycházet z příslušných norem, které stanovují např. to, že staveniště v zastavěném území nebo stavební pracoviště ve výrobních prostorách musí být oploceno do výšky nejméně 1,80 m, vstupy do těchto vymezených území musí být uzamykatelné a musí být uzamčeny v době, kdy se na stavbě nepracuje. Ohrazuje se např. staveniště liniových staveb (dálnice, železnice), a to vždy patřičným způsobem. Staveniště mimo zastavěné území, kam není veřejný přístup, není nutné zajišťovat ohrazením, oplocením či zábranou, stačí okolí upozornit na případná nebezpečí plynoucí ze stavby.
 

Proti lapkům kamerami

Z druhého pohledu jde o zabezpečení staveniště nejen proti vstupu nepovolaných osob, ale zejména proti těm, kdo na staveniště přicházejí s cílem něco odcizit. Vzhledem k charakteru a zejména hmotnosti stavebních strojů je to možná k nevíře, nicméně každou chvíli nastane situace, kdy se ze staveniště ztratí bagr či jeřáb. V tomto případě výrazně pomůže např. kamerový dohled s možností přístupu prostřednictvím mobilního telefonu a internetu. „Moderní technika dnes dokáže významně zjednodušit život všem stavebním firmám. Díky kamerám a zabezpečovacím systémům umístěným na staveništi má firma možnost velmi dobře je zabezpečit proti vstupu nepovolaných osob a zároveň může ušetřit spoustu času věnovaného fyzickým návštěvám staveniště,“ říká David Capoušek, ředitel společnosti NetRex, která se zabývá kamerovými zabezpečovacími systémy. Podle jeho slov se v mnoha případech stačí podívat na staveniště na dálku a nezbytná opatření vyřídit mobilním telefonem.
 

Elektronika zabezpečí vše

K zabezpečení staveniště zejména proti zlodějům lze využít množství různých zabezpečovacích prvků – od již zmíněných kamer až po nejrůznější druhy alarmů. Stavební firmy také často volí možnost spolupracovat s určitou bezpečnostní službou – jejím pultem centrální ochrany. Podle Davida Capouška patří k stále častějším způsobům zabezpečení stavenišť kombinace zabezpečovacího a kamerového systému s dálkovým přístupem, přičemž celá soustava je volitelně připojena právě na pult centrální ochrany. Zabezpečení staveniště se liší podle druhu stavby a podle stupně její rozestavěnosti. Jiný způsob může investor zvolit pro zabezpečení objektu v okamžiku realizace hrubé stavby a jiný při dokončování vnitřních prostor. Podle způsobu a rozsahu zabezpečení objektu se liší i jeho cena.