časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečnost v nízkofrekvenčních polích s ELT-400

|

číslo 3/2004

inovace, technologie, projekty

Bezpečnost v nízkofrekvenčních polích s ELT-400
Inovační měřicí řešení pro nízkofrekvenční magnetická pole

Firma Narda Safety Test Solutions vyrábí a dodává na trh měřicí přístroje pro kontrolu elektromagnetických polí. V nabídce jsou zahrnuty měřicí a analyzační přístroje i kontrolní monitory pro uplatnění v oblasti nízkofrekvenčních a vysokofrekvenčních elektromagnetických polí v rozsahu od 0 Hz do 100 Ghz.

Obr. 1

V průmyslovém procesu jsou zaměstnanci zodpovědní za bezpečnost práce (bezpečnostní pracovníci, bezpečnostní technici, externí bezpečnostní společnosti atd.) často konfrontováni s tématem elektromagnetických polí. Zejména oblast nízkých frekvencí je mnohdy spojena s komplexními „podmínkami elektromagnetických polí“ a klade zvláštní nároky na proces měření a vyhodnocování naměřených hodnot. Nový přístroj ELT-400 od firmy Narda Safety Test Solutions je vybaven množstvím funkcí, které ulehčují měření magnetických polí a zároveň pokrývají široký frekvenční rozsah. Přístroj byl poprvé představen na veletrhu bezpečnosti práce A+A 2002 v Berlíně.

Přístroj ELT-400 (obr. 1) je optimální měřicí přístroj pro monitorování elektromagnetických polí podle obecně využívaných národních a mezinárodních standardů bezpečnosti v magnetických polích (např. BGV B11, INCNIRP apod.). Obr. 2 V průmyslové výrobě nízkofrekvenční záření často pochází z více zdrojů a je doprovázeno komplexními průběhy signálu. Typickým příkladem je výrobní hala vybavená různými stroji a zařízeními na svařování, ohřívání a tavení kovů. Funkce Shaped Time Domain (tvarovaná časová oblast), integrovaná do měřicího přístroje, automaticky vyhodnocuje všechny přítomné nízkofrekvenční zdroje elektromagnetických polí. Uživatelé nepotřebují žádné informace o tvaru signálu, frekvenci nebo odpovídajících mezních hodnotách těchto polí. Výsledek je okamžitě zobrazen v požadovaných jednotkách „procenta z mezní hodnoty„ a poskytuje spolehlivé údaje, které nepotřebují interpretaci.

V případě potřeby může být síla magnetického pole po stisknutí tlačítka zobrazena na displeji uvedeného přístroje v jednotkách mT. S využitím této metody má uživatel přístup k efektivní i k maximální hodnotě.

Sonda, která je přibalena k měřicímu přístroji ELT-400, měří magnetická pole nezávisle na směru, jímž je natočena, a svou plochou průřezu 100 cm2 splňuje požadavky všech současných norem. Sonda může být kromě toho odpojena od měřicího přístroje a používána odděleně. To dále ulehčuje hledání maximálních hodnot.

Přístroj je navíc k dispozici v mnoha různých kombinacích (pro požadavky různých norem a pro různé měřicí rozsahy), a může tak být přizpůsoben individuálním potřebám uživatelů.

(jarmar)