časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečnost strojních zařízení

|

Bezpečnost strojních zařízení

Siemens rozšířil nabídku přístrojů s komunikací po průmyslové datové sběrnici AS-Interface (ASIsafe). Jde o nový převodník DP/AS-i F-Link, kompaktní modul K45F (4F-DI ASIsafe) a nové polohové spínače typové řady 3SE5 s integrovaným rozhraním pro komunikaci ASIsafe.

Převodník DP/AS-i F-Link

Převodník DP/AS-i F-Link se využívá jako komunikační rozhraní mezi průmyslovými sítěmi AS-Interface (profil ASIsafe) a Profibus (profil Profisafe). Shromažďuje signály binárních bezpečnostních senzorů na nejnižší úrovni „pyramidy řízení“, které komunikují v bezpečnostním profilu ASIsafe a předává je nadřazené úrovni komunikující v profilu Profisafe. Tím zajišťuje hladký přechod ze sítě Profibus do sítě AS-Interface a bezproblémovou komunikaci bezpečnostních částí řídicích systémů strojních zařízení v obou sítích. Kromě toho je DP/AS-i F-Link plnohodnotný AS-i master (řídicí jednotka), jenž splňuje požadavky specifikace AS-Interface verze 3.0 s obousměrným přenosem standardních binárních i analogových hodnot.

Obr. 1.

Díky integraci do Simatic Step 7 může uživatel projektovat v profilu bezpečnostní komunikace ASIsafe obdobně jako v profilu Profisafe. Při provozu s bezpečnostními PLC (Programmable Logic Controller, programovatelná řídicí jednotka), např. S7-315F PN/DP, může být převodník DP/AS-i F-Link rovněž použit v architektuře Profinet.

Modul K45F 4F-DI ASIsafe

Nový kompaktní modul K45F 4F-DI ASIsafe má dvakrát více bezpečnostních vstupů než jeho předchozí provedení, které jsou umístěny ve stejném krytu. Díky tomu mohou být nyní připojeny dva bezpečnostní senzory v kategorii 4/SIL 3, např. dva vypínače nouzového zastavení nebo dva polohové spínače. Tím se snižují náklady a šetří místo v zařízení.

Polohový spínač 3SE5 ASIsafe

Nová generace polohových spínačů 3SE5 ASIsafe nabízí pro jednotlivá konstrukční provedení také variantu s vestavěným komunikačním rozhraním ASIsafe. Polohové spínače s blokováním ochranné polohy krytu se připojí pouze žlutým datovým vedením sběrnice AS-Interface, přičemž další napájení z externího zdroje není nutné. Polohové spínače 3SE5 ASIsafe tedy šetří místo a umožňují optimální prostorové uspořádání zařízení.