časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečnost práce a ochrana životního prostředí v podniku

MEWA Textil-Service, s. r. o. | www.mewa.cz

Čištění součástek pomocí ekologických mycích stolů se štětcem v praktickém systému pronájmu

V dílnách nebo výrobnách je biologické čištění nástrojů a kovových dílů nejlepší alternativou k běžným studeným čističům. Ty jsou silně cítit a obsahují nebezpečné látky, které bývají zdravotně i ekologicky závadné. Společnost MEWA zde jako poskytovatel služeb nabízí ideální řešení v podobě mnohostranně využitelných mycích stolů MEWA Bio-Circle.

Biologické čištění zajišťují přírodní mikroorganizmy

Systém MEWA Bio-Circle pracuje s čisticí kapalinou na vodní bázi, která neobsahuje žádná toxická a vysoce hořlavá rozpouštědla. Nečistoty na nástrojích nebo kovových dílech jsou efektivně odstraněny šetrným způsobem a bez škodlivých chemických výparů. Při čištění se používají přírodní mikroorganismy, které rozkládají tuky, maziva a oleje.

Mycí stůl lze použít všude tam, kde je potřeba bezpečně a ekologicky vyčistit silně znečištěné nástroje. MEWA Bio-Circle najde uplatnění dokonce i v potravinářském průmyslu, například pokud jde o odstraňování organických sloučenin jako je cukr.

Obr. 1. Mycí stůl MEWA Bio-Circle je k dostání v praktickém servisu pronájmu. Zákazníci mají na výběr z modelů MEWA Bio-Circle Mini GT (s kolečky) a MEWA Bio-Circle Maxi GT (s volitelnými kolečky)
Obr. 1. Mycí stůl MEWA Bio-Circle je k dostání v praktickém servisu pronájmu. Zákazníci mají na výběr z modelů MEWA Bio-Circle Mini GT (s kolečky) a MEWA Bio-Circle Maxi GT (s volitelnými kolečky)

Praktický servis údržby pro bezproblémové využívání

Bezpečnost je vždy na prvním místě. Zaručuje ji také správné používání mycího stolu a jeho pravidelná údržba, která zahrnuje doplňování čisticí kapaliny, výměnu filtru a opotřebovaných dílů. Servis zajišťuje i smlouva o poskytování služeb MEWA s praktickým systémem údržby. Ta se provádí pravidelně, v dohodnutých intervalech, každé čtyři nebo osm týdnů. Vadné díly jsou obvykle vyměněny do 24 hodin.

„Po podpisu smlouvy pracovník servisu MEWA dodá a nainstaluje požadovaný mycí stůl a poté se staráme o jeho pravidelnou údržbu. Aby byl MEWA Bio-Circle ještě ekologičtější, testujeme v současné době ve zkušební fázi nový opakovaně využitelný filtr. Ten by se pak měl po úspěšném zkušebním procesu používat u zákazníků MEWA po celé Evropě,“ vysvětluje Daniel Krause, projektový manažer a specialista odpovědný za oblast čištění dílů ve společnosti MEWA.

Obr. 2. Mycí stůl se štětcem MEWA Bio-Circle se používá v dílnách a výrobnách k ekologickému čištění nástrojů a kovových součástek
Obr. 2. Mycí stůl se štětcem MEWA Bio-Circle se používá v dílnách a výrobnách k ekologickému čištění nástrojů a kovových součástek

Technické údaje k MEWA Bio-Circle Maxi GT a MEWA Bio-Circle Mini GT:

– Na výběr je ze dvou modelů: Bio-Circle Maxi GT 811 × 520 mm (pracovní plocha), volitelná kolečka
– Bio-Circle Mini GT 700 × 480 mm (pracovní plocha), standardní kolečka
– Oblast využití: dílny, průmysl, výroba, potravinářský průmysl
– Hmotnost: 45 kg (Bio-Circle Mini GT), 55 kg (Bio-Circle Maxi GT)
– Nosnost: 100 kg (Mini GT), 250 kg (Maxi GT)
– Maximální obsah: 100 litrů
– Spotřeba energie: cca 700 W
– Výkon čerpadla: 40 W / 380 l/h
– Teplota: nastavení z výroby na cca 41 °C
– Provozní teplota: 15 až 48 °C

Obr. 3. Čisticí kapalina na vodní bázi obsahuje přírodní mikroorganismy, chrání pokožku a životní prostředí
Obr. 3. Čisticí kapalina na vodní bázi obsahuje přírodní mikroorganismy, chrání pokožku a životní prostředí

MEWA Textil-Management

Společnost MEWA se svými 45 pobočkami zásobuje podniky po celé Evropě pracovním a ochranným oblečením, čisticími utěrkami pro průmyslové využití, rohožemi, ale také kompletním systémem služeb pro čištění součástek. Výrobky pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci lze objednat v katalogu pod značkou „World Wide Work by MEWA“. O přibližně 190 000 živnostníků, řemeslníků a zákazníků z oblasti průmyslu, obchodu nebo gastronomie se stará 5.700 zaměstnanců. Roku 2020 dosáhla skupina MEWA obratu 745 milionů eur. Společnost MEWA byla založena roku 1908 a v současnosti se jedná o přední firmu působící v oblasti textilního managementu. V listopadu 2013 se dostala MEWA mezi tři favority Německé ceny trvale udržitelného rozvoje v kategorii „Německé produkty/služby“. Společnost byla roku 2019 počtvrté oceněna nakladatelstvím Deutsche Standards „Značkou století“ a dále byla roku 2015 podruhé vyznamenána jako „Vedoucí značka na světovém trhu“.