časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečnost a spotřeba energie externích napájecích zdrojů

|

Zdeněk Jurda, Elektrotechnický zkušební ústav, s. p.


Externí zdroje pro napájení spotřebičů pro domácnost, laboratorních a měřicích přístrojů, informační techniky a pro podobné účely mohou představovat pro uživatele nebezpečí, a proto je lze uvést na trh pouze tehdy, splňují-li příslušné technické požadavky a jsou-li vyrobeny v souladu se správnou technickou praxí z hlediska zásad bezpečnosti platných v Evropských společenstvích a neohrozí-li při správné instalaci a údržbě a používání k účelu, pro který byly vyrobeny, bezpečnost osob, domácích a hospodářských zvířat nebo majetek.

Externí zdroje pro napájení spotřebičů musí být ve shodě s požadavky příslušných evropských direktiv a nařízení vlád. V tomto případě je to jednak nařízení vlády 17/2003 Sb., kterým se stanovují technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí, a jednak nařízení vlády 616/2006 Sb., kterým se stanovují technické požadavky na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility.

Elektrotechnický zkušební ústav, s. p., poskytuje službu zkoušení a certifikace externích napájecích zdrojů především z hlediska elektrické bezpečnosti, a to podle norem stanovených na zdroj vzhledem k jeho použití. Normy užívané pro zkoušky jsou českou verzí evropských norem a respektují mezinárodně uznávanou úroveň ochrany před úrazem elektrickým proudem, mechanickým a tepelným nebezpečím, nebezpečím požáru a záření u spotřebičů, které jsou v činnosti při běžném používání podle návodu výrobce. Tyto normy také pokrývají mimořádné situace, které se mohou vyskytovat v praxi. Přehled nejčastěji používaných norem, podle kterých Elektrotechnický zkušební ústav, s. p., vykonává zkoušky externích napájecích zdrojů: 

  • ČSN EN 60335-1 – pro použití v domácnosti a podobné účely, 
  • ČSN EN 60335-2-29 – pro nabíječky baterií, 
  • ČSN EN 61010-1 – laboratorní a měřicí přístroje, 
  • ČSN EN 60950-1 – informační technologie a podobné účely, 
  • ČSN EN 60065 – spotřební elektronika.

Dalšími činnostmi, které jsou v laboratořích EZÚ vykonávány na externích napájecích zdrojích, jsou zkoušky elektromagnetické kompatibility (EMC) podle ČSN EN 55014-1, ČSN EN 61000-3-2, ČSN EN 61000-3-3 a ČSN EN 55014-2, popř. podle ČSN EN 61000-6-1 a ČSN EN 61000-6-3 nebo ČSN EN 61000-6-2 a ČSN EN 61000-6-4.

Kancelářská technika a spotřební elektronika jsou často napájeny externími zdroji napájení, které mění frekvenci elektrické energie ze síťového zdroje. Účinnost změny frekvence elektrické energie externích zdrojů napájení je důležitým aspektem energetické účinnosti těchto výrobků, a proto jsou externí zdroje napájení jednou z prioritních skupin výrobků, pro které by měly být stanoveny požadavky na ekodesign. Požadavky na ekodesign by měly harmonizovat požadavky na spotřebu elektrické energie, čímž by přispěly k fungování vnitřního trhu a ke zlepšení vlivu těchto výrobků na životní prostředí.

6. dubna 2009 bylo vydáno nařízení komise (ES) č. 278/2009 o požadavcích na ekodesign z hlediska spotřeby elektrické energie externích zdrojů napájení ve stavu bez zátěže a jejich průměrné energetické účinnosti v aktivním režimu.
Vstup požadavků na ekodesign v platnosti ve dvou etapách by měl zajistit vhodný časový rámec pro konstrukční změnu výrobků ze strany výrobců. Časový rozvrh daných etap by měl být stanoven tak, aby bylo zabráněno negativním dopadům na funkčnost zařízení na trhu. Pro externí zdroje napájení platí nařízení č. 278/2009/EC z dubna 2009: 2010: spotřeba energie ve stavu bez zátěže max. 0,5 W.

2011: max 0,5 nebo 0,3 W. Požadavky na ekodesign jsou uvedeny v příloze č. 1 k nařízení komise (ES) č. 278/2009 a patří mezi ně: 

  • spotřeba energie ve stavu bez zátěže a průměrná účinnost v aktivním režimu, 
  • měření, 
  • informace poskytované výrobci.

Elektrotechnický zkušební ústav, s. p., zajišťuje pro externí zdroje certifikaci, službu přípravy ES prohlášení o shodě a CE Declaration of Conformity, umožňujících uvedení výrobků na trh v České republice a EU, a vykonává měření výrobků podle nařízení komise (ES) č. 278/2009.

Díky členství EZÚ v systémech CCA, CB a ENEC je možné jeho prostřednictvím získat certifikáty a zkušební protokoly (test reporty) s mezinárodní platností podle příslušných norem EN a IEC, které umožní snazší přístup na trh v zemích všech členů registrovaných v těchto certifikačních systémech. Závěrem lze konstatovat, že na externí zdroje pro napájení spotřebičů jsou vzhledem k jejich vzrůstajícímu počtu uplatňovány nejen požadavky na elektrickou bezpečnost, ale i požadavky na spotřebu elektrické energie.

http://www.ezu.cz