časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečné stroje s easySafety

|

Karel Špaček,
Moeller Elektrotechnika, s. r. o.
 
EasySafety je novým produktem, který doplňuje sortiment řídicích relé EASY. Tento produkt nabízí podobný výčet funkcí jako relé easy800 a navíc obsahuje mnoho funkcí bezpečnostních, které se dodnes musely zajišťovat pomocí standardních bezpečnostních relé nebo byl na celou aplikaci použit drahý bezpečnostní PLC, u kterého je již potřeba znalost programování.
 
Bezpečnost osob musí být zajištěna po celou životnost strojů. Tato ochrana osob vyžaduje použití bezpečnostních prvků, jako jsou například koncové spínače, světelné brány, dvouruční ovládání, tlačítka nouzového vypnutí atd.
 
Informace z bezpečnostních prvků mohou být monitorovány a poté vyhodnoceny novým řídicím relé easySafety, které splňuje ty nejvyšší bezpečnostní požadavky a vyhovuje mezinárodním bezpečnostním normám: o kategorii 4 v EN 954-1,
  • PL e v souladu s EN ISO 13849-1,
  • SILCL 3 v souladu s EN IEC 62061,
  • SIL 3 v souladu s EN IEC 61508.
Přístroje easySafety jsou certifikovány TÜV Rheinland a kombinují standardní řídicí úlohy s bezpečnostními funkcemi stroje, ať už pro jednoduché nebo komplexní aplikace. Díky velkému počtu bezpečnostních funkčních bloků je uživatelům nabízen široký okruh aplikací, ve kterých je možné relé easySafety použít. Takto zůstane uživatel flexibilní a schopný okamžitě reagovat na aktuální i budoucí změny v požadavcích na aplikaci. Díky tomu sníží své finanční náklady na přestavbu stroje při změně aplikace. Není tedy třeba kupovat nové přístroje a zvětšovat rozváděč, ale stačí jednoduše upravit program v konfiguračním softwaru.
 

Bezpečnostní a standardní funkční bloky

Velké množství zpracovaných a otestovaných bezpečnostních funkčních bloků umožňuje realizovat široký okruh bezpečnostních aplikací pouze s jedním přístrojem. easySafety také přichází s osvědčenými a vyzkoušenými standardními funkčními bloky, které jsou použity v řídicím relé easy800, a díky tomu je možné také řízení obecných úloh.
 
Bezpečnostní funkční bloky:
  • obvod nouzového zastavení,
  • bezkontaktní bezpečnostní přístroje (ESPE),
  • přepínač provozního režimu,
  • kontrola zpětnovazebního obvodu,
  • kontrola polohy pohyblivých ochranných zařízení bez blokování nebo s blokováním,
  • monitorování klidového stavu,
  • bezpečné dvouruční ovládání,
  • kontrola maximální rychlosti atd.

Rozšíření a komunikace

easySafety nabízí velké množství rozšíření. Integrovaný easy-Net slouží pro vzdálenou komunikaci s ostatními přístroji z řady produktů easy, jako jsou easy relé, easy HMI (MFD-Titan) nebo easyControl (ECP4). Pro lokální rozšíření vstupů a výstupů je možné využít easyLink a některý z I/O modulů. Výměna dat s PLC je možná pomocí komunikačních modulů, které umožňují komunikaci přes:
  • Profibus-DP,
  • CANopen,
  • DeviceNet,
  • AS-Interface.

Přístroje pro bezpečnostní aplikace

 

Varianty s reléovými výstupy:

  • ES4P-221-DRXX1 (bez displeje);
  • ES4P-221-DRXD1 (s displejem)
    – 14 bezpečnostních vstupů,
    – 4 bezpečnostní reléové výstupy,
    – 4 testovací signály.

Varianty s tranzistorovými výstupy a také jedním redundantním reléovým výstupem:

  • ES4P-221-DMXX1 (bez displeje);
  • ES4P-221-DMXD1 (s displejem)
    – 14 bezpečnostních vstupů,
    – 4 bezpečnostní tranzistorové výstupy,
    – 1 redundantní bezpečnostní reléový výstup,
    – 4 testovací signály.

Konfigurační software easySoft – Safety

EasySoft – Safety je uživatelsky přátelské konfigurační prostředí pro tvorbu bezpečnostních aplikací a také obecných řídicích úloh. Programy se tvoří kreslením spínacího schématu, stejně jako u klasických easy relé. Oddělená spínací schémata zabezpečují oddělení mezi bezpečnostními a standardními funkcemi.
 

Výhody jednoho produktu

 
Všechny funkce v jednom přístroji
Oddělené standardní a bezpečnostní aplikace v jednom přístroji zaručují bezpečnou manipulaci pro konstruktéry a flexibilitu pro obsluhu.
 
Zvýšení použitelnosti stroje
Rychlé řešení problémů díky diagnostice funkčních bloků, měření dat a levný alarm nastavitelný přes integrovaný nebo vzdálený displej.
 
Kompaktní design
Důležitá úspora místa v rozváděči, díky velmi kompaktnímu designu.
 
Vhodné řízení
Bezpečnostní a standardní logické funkce mohou být jednoduše nakonfigurovány přes PC nebo přímo na přístroji pomocí tlačítek a displeje. easy-Safety nabízí jednoduché ovládání a dovoluje provádět on-line diagnostiku u standardních i bezpečnostních funkcí. Aplikace easySafety mohou být jednoduše kopírovány a rychle vloženy na žlutý paměťový modul.
 
Možnost rozšíření a komunikace
Stejně jako easy800, lze i easySafety doplnit o rozšiřující moduly easy pomocí rozhraní easyLink nebo ho připojit přes komunikační modul do sítě CanOpen, ProfiBus, DeviceNet a ASi.
 
Obr. 1. Komunikace easySafety a MFD-Titan přes EASY-NET
Obr. 2. Jeden přístroj easySafety je možné použít na několik bezpečnostních aplikací
Obr. 3. Přehled systému
Obr. 4. Rozšíření easySafety
Obr. 5. easySafety
Obr. 6. Bezpečnostní funkční bloky