časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečné hovory se stroji

|

číslo 11/2006

Bezpečné hovory se stroji

Bezpečnost strojních zařízení je stále aktuální téma, neboť nová legislativa klade na výrobce strojního zařízení a jejich provozovatele značné nároky ohledně požadavků na jejich elektrickou výzbroj. Kromě sofistikovaných výrobků pro bezpečnost (bezpečnostní světelné bariéry XUSL, spínače polohy řady XCS, nožní spínače XPE) se na strojních zařízení používají i prvky pro ovládání a řízení. V nabídce společnosti Schneider Electric to jsou mj. známé ovladače Harmony XB4 (kovové) a XB5 (plastové) a signální sloupy řady XVB/XVE/XVM.

Ovladače otočné a s klíčem

U otočných ovladačů byl rekonstruován vnitřní mechanismus. Tím byly celkově zpevněny otočné knoflíky a zámky. Výraznou změnou je také zvýšení stupně krytí na IP66, popř. IP69K, díky čemuž byla zvýšena obruba o 3 mm. Celkově vzrostla výška ovládací hlavice o asi 1,5 mm.

Výrazně novým prvkem je možnost použít pozici prostředního kontaktu u všech typů otočných ovladačů, a tím zvýšit počet použitých spínacích jednotek. Pro dosažení lepší ochrany proti stříkající vodě je u zámkových vložek použita samočinná pohyblivá ochrana (jako u automobilových zámků). Plastový hmatník klíče je na dotek velmi příjemný. Součástí celkové ochrany je i pryžová ochranná krytka, kterou lze nasadit na zámek, a zamezit tak vniknutí vody.

Obr. 1.

Ovladače nouzového zastavení s hřibovým knoflíkem

V nařízení vlády NV 24/2003 Sb., kterým se stanovují technické požadavky na strojní zařízení, je kladen velký důraz na spolehlivost těchto komponent. Norma IEC 60947-5-5 (Spínací a řídicí přístroje nn – Část 5-5: Přístroje a spínací prvky řídicích obvodů – Přístroje pro elektrické nouzové zastavení s mechanickým zajištěním) požaduje dynamickou zkoušku rázem energií 4,9 J. Ovladače Harmony XB4 B splňují toto kritérium hodnotou 17 J více než třikrát. Ovladač nouzového zastavení musí zůstat za všech okolností funkční a i v případě destrukce musí splnit svoji funkci.

Signální sloupy a návěstí

Na strojním zařízení mají nezastupitelné místo kromě ovládacích prvků také komponenty pro signalizaci. Jde o prvky, které upozorní operátora strojního zařízení na změnu stavu režimu nebo na závadu či kritický stav. V současné době nabízí společnost Schneider Electric několik variant signálních sloupů. Mezi ně patří např. varianta Univerzal, jejímž představitelem je především řada Univerzal XVB (IP65, všechna napájecí napětí, široký sortiment příslušenství), která je na našem trhu již několik let.

Novinkou loňského roku byla řada Optimum XVE (IP54, všechna napájecí napětí, snadná montáž, průměr 70 mm, rychlá dostupnost a vynikající poměr ceny k výkonu). Na přelomu let 2006 a 2007 uvede společnost Schneider na trh novou řadu Optimum XVM (průměr 45 mm). Tato řada bude dodávána ve dvou provedeních – kompletní (sestavené) výrobky podle katalogových typových označení a samostatné komponenty (návěstí) pro montáž zákazníkem. Vždy platí, že je možná montáž maximálně pěti návěstí (pět světelných nebo jedno zvukové a čtyři světelné). Světelným zdrojem je žárovka, dioda LED nebo výbojka, a to pro trvalý svit, přerušovaný svit a záblesk. Kompletní signální sloupy se dodávají včetně upevňovacího podstavce a kabelu o délce 300 mm. Tento výrobek může najít uplatnění na strojním zařízení pro signalizaci do asi 25 m a jeho velkou předností bude kromě vynikajících technických parametrů také bezkonkurenční cena.

Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13,
186 00 Praha 8

Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
e-mail: info@cz.schneider-electric.com
http://www.schneider-electric.cz