časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečná řešení pro povrchové elektroinstalace

|

číslo 11/2006

Bezpečná řešení pro povrchové elektroinstalace

Kopos Kolín a. s.

Prašné prostředí, zvýšená vlhkost, chemická a korozní agresivita, zvýšené nebo dokonce vysoké nebezpečí mechanického poškození – to vše stupňuje nároky na realizaci povrchové elektrotechnické instalace, obzvláště elektroinstalačních krabic. Kopos Kolín disponuje pro elektroinstalace v různých prostorech širokým sortimentem elektroinstalačních krabic v uzavřeném provedení, a to jak z kovového materiálu, tak i z plastů. Provedení těchto krabic se řídí vnějšími vlivy prostředí, ve kterých budou instalovány.

Elektroinstalační krabice kovové

Do velmi prašných nebo naopak mokrých prostor s velkým nebezpečím mechanického poškození jsou vhodné kovové krabice (ze slitiny hliníku). Kopos je vyrábí se stupněm krytí IP54. Doplňují kabelové rozvody a rozvody s ocelovými závitovými trubkami. Použitá pryžová těsnění odolávají teplotám od –25 do +70 °C.

Obr. 1.

Na bocích krabic jsou rovnoměrně umístěny vývodky a zátky se závitem Pg16 nebo Pg 21. Vstupy jsou řešeny pomocí nástavců a ucpávek.

Při montáži krabice na materiál třídy hořlavosti C3 je třeba použít izolační podložku. Na podklady s nižším stupněm hořlavosti je možné krabice montovat bez omezení. Krabice jsou určeny pro obvody s napětím do 500 V.

Elektroinstalační krabice plastové

Plastové krabice dodává Kopos v několika různých provedeních a s různým stupněm krytí. Jsou vhodné do prostor se zvýšeným nebezpečím mechanického poškození a podle třídy krytí v rozsahu IP40 až IP65 do vlhkého prostředí až po prostory s tryskající vodou. Pro běžné prostory s nebezpečím mechanického poškození je možné použít krabice s krytím IP40. Kopos nabízí s tímto krytím uzavřenou krabici s víkem upevněným šrouby (např. typ 8106), ze samozhášivého PVC s elastickými průchodkami pro kabely.

Obr. 2.

Pro povrchovou instalaci do provozů prašných, s nebezpečím stříkající vody, s chemickou a korozní agresivitou nebo se zvýšeným nebezpečím mechanického poškození nabízí Kopos krabice s krytím IP54. Šroubové krabice (např. typ 8110, 8111, 8112) jsou vyrobeny z houževnatého plastu, který je odolný proti šíření plamene, v šedém nebo bílém odstínu. Průchodky z měkčeného PVC jsou součástí krabice a jsou vhodné k zavedení kabelů nebo trubek. Použitý materiál je samozhášivý PVC odolávající zkoušce žhavou smyčkou 850 °C. Při montáži krabice na materiál třídy hořlavosti C3 je třeba použít izolační podložku. Na podklady s nižším stupněm hořlavosti je možné krabice montovat bez omezení. Krabice jsou určeny pro obvody s napětím 500 V a odpovídají ČSN EN 60670-1 (Krabice a úplné kryty pro elektrická příslušenství pro domovní a podobné pevné elektrické instalace – Část 1: Všeobecné požadavky).

Bezšroubové krabice s krytím IP54 (např. typ 8130 nebo 8135) jsou vhodné do stejného prostředí jako šroubové krabice. V krabici lze svorkovat obvody s napětím do 400 V. K tomu je možné použít lámací svorkovnici typu 412, pro kterou jsou na dně zhotoveny montážní výstupky. Na boku krabic jsou předznačeny vstupní otvory pro trubky rozměrů 16, 20 a 25, které se vyříznou podle perforace, a trubky se nasunou do vzniklého otvoru. Je však možné obdobným způsobem zavést do krabice přímo kabely. Konstrukce víka a utěsněných vstupních otvorů zabezpečuje krytí IP54. Víko se připevní naražením na hranu krabice. Demontovat ji lze nasazením šroubováku v rohu víka. Odvodňovací otvor je možné vytvořit v dolní části krabice při montáži. Použitý materiál na tělo krabice je samozhášivý polyetylen, víko je vyrobeno ze samozhášivého polypropylenu. Použité materiály odolávají zkoušce žhavou smyčkou 650 °C. Při montáži krabice na materiál třídy hořlavosti C3 je třeba vložit izolační podložku. Na podklady s nižším stupněm hořlavosti je možné krabice montovat bez omezení. Krabice odpovídají ČSN EN 60670-1.

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Do prostor s velmi prašným prostředím a s nebezpečím tryskající vody jsou vhodné rozvodné krabice s krytím IP65, jako jsou např. krabice 003.CS.K nebo 005.CS.K, dodávané Koposem. Jde o bezšroubové typy krabic – víčko se na tělo narazí a zaplombuje. Použitý materiál je bezhalogenový, víčko je vyrobeno z polypropylenu, tělo krabice z polyetylenu. Krabice jsou vhodné na stavební hmoty stupně hořlavosti A. Při instalaci na stavební hmoty stupně hořlavosti B, C1, C2, C3 je nutné použít tepelněizolační podložku. Použité materiály odolávají zkoušce žhavou smyčkou 750 °C a odpovídají ČSN EN 60670-1.

Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín a. s. mohou zájemci získat na adrese:

Kopos Kolín a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811
e-mail: kopos@kopos.cz
http://www.kopos.cz