časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezkartáčové motory pro výrobní stroje i pro modeláře

JOMITA, s. r. o. | www.megamotor.cz

Brněnská firma JOMITA s. r. o. je výrobcem bezkartáčových stejnosměrných motorů vlastní konstrukce, které uvádí na trh pod obchodní značkou Megamotor. Vyrábí i elektromotory s vlastnostmi podle požadavků zákazníka, pro nejrůznější koncové aplikace, i v malých sériích (v počtu např. 10 kusů). K většině motorů firma nabízí i planetové převodovky.

Motory z produkce Megamotor jsou na napětí do 48 V, o výkonech až 3 kW, s otáčkami až do 60 000 min–1. Tyto motory nacházejí využití např. při konstrukci výrobních strojů v průmyslu, kde jsou vyžadovány vysoké otáčky a dlouhý pracovní režim. Zákazníci přicházejí také z leteckého průmyslu, kde se tyto motory používají např. k pohonu čerpadel. Další využití je např. pro pohon různých vřeten, v nabídce jsou i motory s dutou hřídelí – podle požadavku zákazníka. Velkou skupinou výrobků jsou motory pro modelářství, speciálně pro závodní výkonnostní kategorie, s velkou hustotou výkonu: např. z motorku o velikosti většího monočlánku (28×65 mm) lze krátkodobě dostat výkon na hřídeli až 3 kW.

Všechny uvedené výrobky se kompletně dělají v České republice, včetně vinutí, výlisků a obrobků.

Zajímavá je konstrukce speciálního pomaluběžného bezkartáčového motoru s elektronickou komutací pro potravinářský průmysl (na obrázku). Tento motor s typovým označením BLDC 112 50 40 má tvar disku, průměr 112 mm a používá se pro pohon ventilátoru v pečicích troubách. Je dodáván pro jmenovité napětí 24 V a 48 V, pracovní otáčky jsou 2 500 min–1.

JOMITA, s. r. o., Hudcova 76 J, 612 00 Brno,
Ing. Dan Matyáš, info@megamotor.cz, www.megamotor.cz