časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezhalogenový úložný elektroinstalační materiál

|

Mgr. Marie Horská, Kopos Kolín, a. s.
 
Prostory označované jako shromažďovací (nemocnice, metro, nádražní nebo letištní haly, nákupní a kulturní centra, divadla, kina, sportovní areály, školy, únikové cesty) a objekty se zvýšeným zájmem na ochranu zásob a zařízení (strategické zdroje, elektrárny) jsou místa, která vyžadují nejvyšší míru zabezpečení. Normy proto stanovují pro tyto budovy náročné požadavky na vlastnosti použitých materiálů. Jedním z nich je požadavek na požární bezpečnost a z něho vyplývající předpisy pro elektroinstalaci.
 
Jedním z nejpoužívanějších plastů na světě je PVC. Chlor, základní surovina při výrobě PVC, se však při hoření uvolňuje a tvoří štiplavý dým s nebezpečnými výpary obsahujícími mnoho toxických látek. V případě vzniku ohně ve velkých budovách, kde se v okamžiku požáru nacházejí lidé, tak hrozí, že dojde k zadýmení prostoru a k následné otravě lidí jedovatým kouřem.
 
Podle norem musí mít elektroinstalační materiál v prostorách určených jako shromažďovací s velkou koncentrací osob takové vlastnosti, jako je např. odolnost proti šíření plamene, samozhášivost, nízká dýmivost a velká teplotní odolnost (do +105 °C, krátkodobě až +140 °C). Takové podmínky splňují bezhalogenové elektroinstalační výrobky.
 
V Koposu se vyrábí plastový bezhalogenový elektroinstalační materiál již od roku 2003. V současné době řada  bezhalogenových výrobků zahrnuje pevné a ohebné trubky, elektroinstalační krabice a lišty s příslušenstvím.
 
Tuhé bezhalogenové plastové trubky lze použít pro povrchové vedení vodičů. Jejich teplotní odolnost je v rozmezí –45 až +90 °C a lze je instalovat na stavební materiál stupně hořlavosti A až C3 (použitý výrobní materiál je samozhášivý a odolný proti šíření plamene). Trubky lze snadno napojovat prostřednictvím hrdla. Mohou se používat do prostoru nebezpečné zóny 2 – prostředí s nebezpečím výbuchu. Vyrábějí se s trojí mechanickou odolností: s nízkou (320 N), střední (750 N) a vysokou (1 250 N). Trubky v černé barvě jsou navíc UV stabilní a vhodné pro venkovní použití.
 
Ohebné bezhalogenové trubky určené k mechanické ochraně kabelů lze instalovat jak pod omítku, tak na povrchu stěn. V případě pevného uložení je jejich teplotní odolnost v rozmezí od –40 do +120 °C, v případě pohyblivého uložení (např. ke strojům) je jejich teplotní rozmezí od –5 do +120 °C.
 
Kopos dále vyrábí elektroinstalační krabice a víčka HF pod omítku s teplotní odolností –45 až +105 °C, které lze instalovat na stavební materiál třídy reakce na oheň A1 až C nebo D.
 
Pro ucelení řady bezhalogenového elektroinstalačního materiálu vyrábí Kopos bezhalogenové lišty ve třech rozměrech, včetně širokého příslušenství krytů a lištových krabic. Lišty jsou obzvláště vhodné pro elektrorekonstrukce vedené na povrchu stěn při přestavbě např. počítačových pracoven, školních dílen a dalších pracovišť s nutností elektrického a datového připojení. Lišty mají pro instalaci a použití teplotní odolnost –15 až +60 °C a lze je instalovat na stavební materiál stupně
hořlavosti A až C3.
 
Bezhalogenové elektroinstalační výrobky společnosti Kopos Kolín byly použity např. při stavbě Sazka Arény, v nových stanicích pražského metra nebo v novém terminálu letiště Praha Ruzyně. Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín lze získat na adrese:
 
Kopos Kolín, a. s.
Havlíčkova 432, 280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811
 
Obr. 1. Ohebné a pevné bezhalogenové plastové elektroinstalační trubky
Obr. 2. Bezhalogenové lišty
Obr. 3. K významným stavbám, kde byly využity bezhalogenové elektroinstalační výrobky z Koposu, patří i proslulá Sazka Aréna v Praze nebo letiště Praha Ruzyně (Velké stavby určené veřejnosti musí splňovat náročné bezpečnostní předpisy. Z nich plyne i povinnost používat elektroinstalační materiál, který zvyšuje bezpečnost přítomných osob.)