časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezhalogenní bezpečnostní kabely a vodiče firmy HELUKABEL

|

číslo 7/2004

nářadí, pomůcky a kabelová technika

Bezhalogenní bezpečnostní kabely a vodiče firmy HELUKABEL

Slovo halogenní znamená doslovně přeloženo silotvorný. Halogeny jsou chemické prvky vytvářející halogenní soli. Mnoho druhů plastů, např. polyvinylchlorid – PVC, obsahuje molekuly chloru. Ten se v případě zvýšených teplot, tedy i při požáru, uvolňuje a brání v přístupu kyslíku, potřebného k hoření. Proto lze vlastní materiál, jehož součástí halogeny jsou, jen obtížně zapálit; při požáru je samozhášivý.

Obr. 1 Obr. 2

Ovšem je zde i druhá, ne tak příznivá stránka této skutečnosti – obsah halogenních plynů ve všech zplodinách hoření. Tyto plyny se vážou s vodíkem, obsaženým v rozkládajících se plastech nebo v přítomném vzduchu, a spolu s chlorem vytvářejí chlorovodík, popř. fluorovodík. To jsou toxické a vysoce korozivní plyny.

Při požáru prostor s přítomností zmíněných materiálů v praxi si lze jistě představit, co způsobí toxický plyn v únikových chodbách, na požárním schodišti a všude tam, kde se shromažďuje více lidí. Právě zde je nutné použít bezhalogenní materiál, který svými vlastnostmi odpovídá požadavkům na nehořlavost a současně na „čisté“ zplodiny v případě přímého působení plamene.

Obr. 3

Nevýhodou halogenních sloučenin je i jejich vysoká korozivita. Spojením vlhka (vody), které vzniká vysrážením vzdušné vlhkosti při působení rozdílných teplot při požáru, např. s chlorem vznikne kyselina chlorovodíková – a ničivé vlastnosti této chemické sloučeniny jsou obecně známy. Hovoří se i o tom, že následné škody způsobené korozí po požáru jsou často vyšší než škody způsobené vlastním hořením. Stačí si představit již zmíněnou kyselinu na plošných spojích výpočetní techniky nebo např. její působení na železobetonovou konstrukci stavby. Její poškození může vést až k narušení statiky stavby.

Bezhalogenní kabely a vodiče Helukabel jsou vyráběny z materiálů (obr. 1), které žádnou z uvedených látek neobsahují. Navíc bezhalogenní kabely a vodiče musí být podle bezpečnostních požadavků provedeny jako nehořlavé a samozhášivé. Proto se při výrobě těchto materiálů do základní směsi přidávají speciální plniva, která obsahují velké množství ohnivzdorných látek. Mezi ně patří např. hydroxid hlinitý. Ten při zahřátí ochlazuje požářiště chemicky vázanou vodou a dále prostřednictvím uvolněných vodních par omezuje přístup kyslíku k plamenu. Tím se vlastně oheň „udusí“.

Požadavky na „bezpečné“ kabely (obr. 2)

  • odolnost proti vznícení, resp. šíření ohně,
  • vyloučení následných škod vzniklých působením korozivních a toxických plynů,
  • odstranění ohrožení zdraví vlivem toxického kouře při záchranných pracích.

Použití bezhalogenních kabelů a vodičů Helukabel

Bezhalogenní kabely a vodiče se používají všude tam, kde se shromažďují lidé, nebo v místech, kde je třeba chránit vysoké hodnoty (obr. 3), např.:

Obr. 4
  • nemocnice, letiště, obchodní domy, školy, divadla atd.,
  • výtahy, poplachová zařízení, ventilace, bezpečnostní a nouzové osvětlení, únikové cesty,
  • podzemní dráhy a drážní zařízení,
  • elektrárny, doly a průmyslová zařízení,
  • zařízení pro zásobování „nouzovou„ energií.

V tomto příspěvku záměrně nejsou použity odkazy na normy, které předepisují použití bezhalogenních materiálů. Projektanti, investoři i uživatelé by si měli být vědomi skutečnosti, že aplikace zmíněných materiálů je především z hlediska bezpečnosti velmi důležitá. Svévolné nahrazování nevhodnými materiály je velmi riskantní.

Konkrétní informace o vyráběných bezhalogenních kabelech a vodičích Helukabel zájemci naleznou na stránkách HELUKABEL CZ: www.helukabely.cz, popř. na adrese elektronické pošty: prodej@helukabely.cz K dispozici je též technická podpora na tel.: 312 672 620 nebo 312 672 622.