časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Barevná obrazová termokamera IR InSight

|

číslo 4/2005

Barevná obrazová termokamera IR InSight

IR InSight je zcela nová spektrální přenosná infračervená termokamera, která s mimořádnou kvalitou snímku snímá rychlostí videozáznamu spektrální obrázky rozložení povrchových teplot materiálu. Výrobcem této nové kamery je renomovaná americká firma INFRARED SOLUTIONS, INC.

Obr. 1.

Obr. 1. Termokamera IR InSight

Termokamera je určena pro rychlé vyhledávání závad v elektrických rozváděčích, na elektrických strojích a motorech. Přesné a okamžité zmapovaní rozložení teploty na jakémkoliv materiálu v podobě teplotního barevného obrázku viditelného na kvalitním velkém displeji 3,5" umožňuje rychlé stanovení, a tudíž i okamžité odstranění závady přímo na místě měření. Preventivní kontrolou elektrických rozváděčů tak lze předcházet výpadkům výrobních linek a jiných technologických zařízení. Prověrka a stanovení okamžitého elektrického a mechanického stavu zařízení mohou nejen redukovat ztrátové časy v provozu, ale i předcházet škodám a ušetřit čas, životy i neočekávané náklady. Sledování a kontrola teplot technologických procesů v reálném čase umožňují nastavit optimální podmínky. Porovnáním tepelných obrazů prototypů a jejich částí s dalšími výrobky lze odhalit vady ve výrobě a zajistit tak spolehlivější a kvalitnější produkci. Investice do termokamery IR InSight má tedy velmi rychlou a účelnou návratnost.

Obr. 2.

Obr. 2. Práci s termokamerou IR InSight zpříjemňuje komfortní software

Teplotní rozsah termokamery IR InSight je 0 až 250 °C. Termokamera zobrazuje číselnou hodnotu teploty vždy ve středu snímku. Pomocí ovládacích tlačítek může obsluha kdykoliv nastavit emisní číslo materiálu a okolní teplotu. Termokamera IR InSight je vybavena vnitřní pamětí pro uložení až 150 snímků. Snímky lze přenášet do počítače přes sériové rozhraní RS-232 nebo univerzální sériové rozhraní USB. K termokameře IR InSight si zákazník může objednat tři různé druhy objektivů, a to 7°, 23° a 36°. Napájení termokamery je z baterie 12 V, která vystačí na tři hodiny nepřetržitého provozu. Součástí dodávky je také software, který umožňuje ukládat pořízené snímky do počítače ve formátech JPG a BMP.

Více informací o všech typech dodávaných termokamer americké firmy INFRARED SOLUTIONS, INC., lze získat u výhradního zastoupení firmy AHLBORN, s. r. o., Praha na adrese:

AHLBORN, měřicí a regulační technika, s. r. o.
Dvorecká 359/4
147 00 Praha 4
tel.: +420 261 218 907
fax: +420 261 210 744
mobil: +420 603 432 916
http://www.ahlborn.cz