časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

B a K systémy

|

číslo 7/2006

B a K systémy
Návrh, konstrukční zpracování, výroba, instalace a servis rozváděčů; prodej elektromateriálu

Ing. Václav Příhoda,
B a K systémy, s. r. o.

Počátek společnosti

Firma B a K systémy s. r. o. vznikla v polovině roku 2000 koupí části podniku společnosti Schneider Electric CZ, s. r. o., která se zaměřovala na návrh, konstrukci a výrobu rozváděčů. V době vzniku společnosti B a K systémy tradice v uvedených činnostech pokačovala již čtvrt století (Elektropřístroj Modřany, Elektropřístroj Písek, Schneider Electric).

Cíle společnosti

Cílem firmy B a K systémy je nabídnout zákazníkům kompletní služby – od projektu (např. řízení průmyslových technologií, rozvodny a rozváděče nízkého napětí), přes konstrukci a výrobu rozváděčů, jejich instalaci a oživení u konečného uživatele až po poprodejní servis. Pro drobné uživatele nabízí standardizované elektroměrové a okruhové rozváděče. Ve všech případech jde o zakázkovou výrobu. Zákazníci se tak mohou obrátit na prodejce společnosti B a K systémy, kteří spolu s pracovníky technické přípravy posoudí možnost výroby a připraví cenovou nabídku.

Obr. 1.

Oblasti činností

Činnost firmy B a K systémy je směrována především do tří oblastí.

1. Návrh, konstrukce a kompletace rozváděčů určených pro:
– pracovní stroje,
– řízení technologií,
– distribuci a využití elektrické energie (do 3 200 A).
2. Dodávky elektrotechnického materiálu a rozváděčových dílů.
3. Instalace a servis vyrobených a dodaných rozváděčů.

V uvedených aplikacích jsou využívány především výrobky společnosti Schneider Electric CZ, jmenovitě produkty značky Telemecanique pro průmyslovou automatizaci, včetně programovatelných automatů a měničů frekvence, a značky Merlin Gerin pro distribuci, rozvod a využití elektrické energie.

S rozváděči pro pracovní stroje firma nabízí skříně zhotovené podle potřeb zákazníka. Často jsou využívány rozváděčové skříně typu Sarel společnosti Schneider Electric CZ.

Pro řízení rozsáhlých technologických celků firma B a K systémy dodává skříňové rozváděče doplněné podle potřeby ovládacími pulty.

Pro oblast distribuce a využití elektrické energie jsou v nabídce firmy B a K systémy vlastní rozváděče v několika variantách: zapuštěné, povrchové nebo skříňové, elektroměrové nebo okruhové. Rozváděče se vyrábějí do velikosti 3 200 A a je pro ně testován přípojnicový systém na IK = 100 kA. Pro vybavení rozvoden jsou k dispozici rozváděče typu Prisma od značky Merlin Gerin. Pro montáž těchto rozváděčů byli pracovníci firmy B a K systémy vyškoleni u výrobce ve Francii.

Obr. 2.

Při realizaci větších celků (návrh, oživení rozváděčů i celých technologických celků u zákazníků) se osvědčila spolupráce s firmou Schneider Electric CZ, s. r. o.

Zákazníci si dále mohou zvolit možnost kompletních dodávek elektromateriálu – tedy nejen kusový produkt, např. rozváděč, ale veškerý materiál potřebný pro uvedení do provozu a používání konkrétního zařízení či technologického celku. Pro výrobce strojů je určena nabídka dodávek ovladačů, popř. sestavených ovládacích panelů, koncových spínačů, čidel, kabelových svazků atd.

Technická podpora

Zástupce prodeje i technici firmy B a K systémy spolupracují se zákazníkem při návrhu rozváděče, výběru nejvhodnějších prvků, popř. při jejich náhradě. Neustále sledují novinky na trhu v různých oborech a udržují si tak vysoký stupeň znalostí potřebných při realizaci rozváděčů pro všechny již zmíněné oblasti. Pravidelně se zúčastňují školení, která pořádá společnost Schneider Electric CZ, s. r. o.

Výrobky dodávané společností B a K systémy jsou zkoušeny v EZÚ Praha a mají příslušné certifikáty pro jejich výrobu. Na jejich základě jsou výrobky B a K systémy opatřeny značkou Česká kvalita.

Ve společnost B a K systémy je kromě toho Českým lodním a průmyslovým registrem Praha certifikován systém řízení jakosti podle ČSN EN ISO 9001:2001.

Charakteristika firmy

B a K systémy s. r. o. vlastní výrobní prostory o celkové ploše téměř 900 m2. Ve firmě pracuje 56 zaměstnanců, z toho 35 přímo na montáži rozváděčů a čtyři pracovníci ve zkušebně; ti zároveň zajišťují i servis. Firmu řídí čtyři spolumajitelé, z nichž dva jsou majiteli firmy B a K production s. r. o. (zpracování plechů na lisech CNC, povrchové úpravy – lakování).

Sídlo firmy B a K systémy s. r. o. je na adrese: Sedláčkova 472/6, 397 01 Písek (v nejbližších dnech se sídlo společnosti změní ze Sedláčkovy ul. na Purkratice 18).

Spojení:
tel.: +420 382 206 232
fax: +420 382 206 229
e-mail: prodej@bak-systemy.cz
http://www.bak-pisek.cz
www.bak-systemy.cz