časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Automaty pro stříhání, odizolování a lisování

|

číslo 7/2003

elektrotechnické vybavení a pomůcky

Automaty pro stříhání, odizolování a lisování

Ing. Michal Konečný,
Weidmüller s. r. o.

Stříhací nůžky KT-8, odizolovávací nástroj STRIPAX a lisovací nářadí jsou částí sortimentu ručního nářadí, které firma Weidmüller nabízí a dodává svým zákazníkům. V některých případech však ruční nářadí nestačí požadovanému objemu prací a je výhodnější využít jednoúčelové automaty. V tomto článku je popis nejvíce používaných automatů firmy Weidmüller určených pro zpracování malých a středních sérií počtů vodičů. Jejich společným znakem je přenosné stolní provedení a plně elektrický pohon, tzn. bez nároku na přívod tlakového vzduchu. Tyto automaty jsou tedy mobilní a navíc i cenově příznivé.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Stříhací automat CutFix 8

Mikroprocesorem řízený stříhací automat (obr. 1) je určen pro laněné a plné vodiče kruhových průřezů v rozsahu 0,08 až 10 mm2 (plné vodiče 0,08 až 2,5 mm2). Pracuje s vysokou odměřovací schopností díky preciznímu podávacímu zařízení, poháněnému stejnosměrným servopohonem s regulovatelnou přítlačnou silou a rychlostí posuvu kabelu. Pro zohlednění materiálových odlišností jednotlivých typů vodičů lze využít korekci délky (v mm). Proto je možné nastříhat vodiče v libovolných délkách od 2 mm do 1 km. Rychlost posuvu je nastavitelná (až 1,5 m/s). Všechny potřebné údaje lze zadávat prostřednictvím ovládacího terminálu s pamětí, která uchová až 256 různých programů střihu. Připojení je možné i z počítače přes sériové rozhraní RS-232. Vlastní střih vodičů zajišťují nože tvaru „V„, jež jsou opatřeny vrstvou titanu. Po nastříhání zadaného počtu kabelů určené délky nebo na konci kabelu se automat sám vypíná.

Odizolovávací automat Powerstripper 6.0

Po nastříhání vodičů obvykle následuje jejich odizolování. Pro laněné vodiče v rozsahu průřezu 0,14 až 6 mm2 je rovněž možné použít odizolovávací automat. Jeho ovládání je jednoduché – vodič se zasune do odizolovávacího otvoru, tím jsou aktivovány nože a vodič je odizolován. Na panelu se předem snadno nastaví průřez vodiče a požadovaná délka odizolování v rozsahu 3 až 20 mm (obr. 2). Lze také nastavit pouze částečné odizolování a izolaci ponechat na konci vodiče. Vstupní otvor je omezen na průměr maximálně 5 mm. Celé zařízení je v podstatě bezúdržbové, průběžně se mění pouze odizolovávací nože. Minimální životnost je testována na dva miliony operací.

Automat Crimpfix 2,5

V případě, že pouhé odizolování nestačí, ale je zapotřebí na vodič i zalisovat dutinky, je možné využít automat, který zvládá obě operace v jednom pracovním cyklu (obr. 3). Pracovní takt je asi 2 s – za tuto dobu je vodič odizolován a je zalisována dutinka. Uvedený stroj se používá pro laněné vodiče kruhových průřezů v rozsahu 0,5 až 2,5 mm2 a páskové dutinky s límcem z PVC. Jeho ovládání je opět jednoduché: po zasunutí vodiče do lisovacího otvoru se automaticky spustí obě operace. Na začátku je třeba předem nastavit průřez vodiče a vložit správnou cívku s dutinkami. Na panelu je umístěno počítadlo pracovních cyklů, stavová signalizace a signalizace poruchy. Minimální životnost Crimpfixu 2,5 je 1,5 milionu operací.

Širší sortiment výrobků i podrobnější informace o zmíněných typech automatů mohou zájemci nalézt v katalogu společnosti Weidmüller nebo na adrese

Weidmüller, s. r. o.
Vídeňská 340
252 42 Vestec
tel.: 244 001 400
fax: 244 001 499
e-mail: office@weidmueller.cz
http://www.weidmueller.cz