časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

AutoCont Control Systems opět na veletrhu Amper

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

AutoCont Control Systems opět na veletrhu Amper

V letošním roce firma AutoCont Control Systems představí své novinky a trendy v průmyslové automatizaci pouze na veletrhu Amper 2004. Pracovníci této firmy by rádi zájemce a své stálé zákazníky, kteří je navštěvovali na MSV v Brně, ale i ty nové, přivítali ve svém stánku č. 3C11 na výstavišti PVA v Letňanech.

Firma AutoCont Control Systems je známa zejména jako zástupce firmy Mitsubishi Electric pro Českou republiku. Avšak díky divizím průmyslové počítače, vizualizace procesů a skupině pracovníků nabízejících datová centra a průmyslový nábytek rozšiřuje v několika posledních letech své aktivity do zcela nových oblastí průmyslu. Pro své zákazníky se snaží zajistit výrobky špičkové kvality a rovněž i co nejlepší technickou podporu – viz také nové webové stránky, které se snaží aktualizovat podle potřeb zákazníků (http://www.autocontcontrol.cz).

Obr. 1

Divize průmyslová automatizace

Novou řadou modulů I/O, která výjimečně bude mít premiéru ještě před veletrhem Hannover Messe, je řada ST (obr. 1). Jde o modulární systém vstupů a výstupů pro sítě Profibus-DP. Skládá se ze základního modulu (hlavní jednotka sběrnice pro Profibus-DP) a napájecích, digitálních a analogových I/O modulů. Moduly lze měnit a přidávat za provozu. Mnohé uživatele určitě potěší i jejich šířka, která je pouze 12,6 mm.

Mitsubishi Electric rozšířila svou nabídku robotů o tři zcela nové modely. Sférický robot RV-12SL má šest stupňů volnosti, zatížení 12 kg a pracovní dosah 1 384 mm. Sférické roboty RV-6S a RV-6SL, též se šesti stupni volnosti, nabízejí velkou flexibilitu použití při nosnosti do 6 kg a s dosahem do 900 mm.

Zájemci se budou moci seznámit i s nabídkou ostatního sortimentu prostředků pro průmyslovou automatizaci: mikro-PLC, kompaktních PLC FX a výkonných PLC řady Q, operátorských panelů MAC a GOT, servopohonů a měničů frekvence, stejně jako systémů CNC. Bližší podrobnosti o tomto sortimentu najdou čtenáři v předchozích článcích firmy AutoCont Control Systems, např. v článku AutoCont Control Systems – novinky a trendy na MSV Brno 2003 (AUTOMA roč. 9, č. 8-9/2003, s. 20) nebo na webových stránkách firmy AutoCont.

Divize Citect

Na veletrhu Amper 2004 bude zastoupena i divize Citect. Kromě produktu Citect, verze 5.5, zde bude vystavovat i další softwarové nástroje pro průmyslovou správu informací (Industrial Information Management, IIM). Seznámení s těmito produkty by si neměli nechat ujít především zájemci z oblasti potravinářské výroby, farmacie a podobných průmyslových výrob vyžadujících validaci výroby a doložitelnost výrobních postupů.

Divize Industrial PC

Divize průmyslových počítačů představí nové verze panelového počítače AutoCont IAP-3000 s většími možnostmi rozšíření ve srovnání se staršími typy. První varianta je určena pro pasivní sběrnici s deseti volnými sloty ISA/PCI, druhá umožňuje montáž šasi MicroATX se třemi volnými sloty PCI. Speciální verzí, představenou již na MSV v Brně, je varianta IAC-WR3000 s pasivním chlazením a 100% vodotěsným pláštěm. K vidění budou také osvědčená průmyslová PC v šasi AutoCont IAC-2000 a IAC-SB pro montáž do 19" zástavby a do panelu. Mezi zástupci jiných značek vystaví nejpočetnější skupinu exponátů výrobce ICP Electronics. Představí novinky v oblasti karet CPU, LCD, klávesnic, šasi a především kompaktní panel HMI s operačním systémem MS Windows CE.NET a originální vnitřní architekturou ETX (systém výměnných modulů CPU) pro snadnější modernizaci (upgrade). Dále zde bude panelový počítač Delta PCI společnosti Nematron, která nabízí kvalitní a spolehlivé počítače testované a certifikované pro provoz v mnoha zemích světa. Výhodou této značky je také celosvětová síť servisních středisek. Pro větší názornost bude na každém počítači nainstalována jedna z typických aplikací demonstrující široké uplatnění průmyslových PC.

Co se týče sériové komunikace a průmyslových sítí, bude k vidění množství novinek od společnosti MOXA. Za všechny lze uvést alespoň novou řadu převodníků Serial-Ethernet s označením NPort II (nově také ve verzi pro vestavbu Moxa Enabler series).

Od společnosti ICPDAS, známého výrobce měřicích a řídicích karet a externích modulů I-7000 a I-8000, bude představen nový modulární řídicí systém WinCon. Ten je vybaven procesorem RISC Intel Strong ARM a operačním systémem Windows CE.NET. Umožňuje tak mnohem širší využití než dosavadní řada I-8000.

Obr. 2

Jako doplněk sortimentu budou vystaveny také produkty Raritan pro dálkovou správu PC a síťových prvků, prvky pro správu napájení, přepínače KVM (přepínače, které umožňují, aby jednu klávesnici, monitor a myš sdílelo více počítačů), tzv. videosplitters pro rozdělování videosignálů apod.

Divize datová centra

V oblasti stavby a instalace elektronických systémů vychází firma AutoCont Control Systems vstříc zákazníkům vyžadujícím promyšlená komplexní řešení vysoké kvality a s přijatelnými pořizovacími náklady.

Instalace počítačové techniky často vyžaduje dálkovou správu, kdy konzola operátora má být umístěna vzdáleně od vlastního počítače. Řešení se odlišují výkonem, principem přenosu (kabelem CAT5, optickým kabelem nebo přes Ethernet) a vzdáleností konzoly od počítače. Novinkou je dálkový přenos pomocí sběrnice PCI umožňující použít vícemonitorové grafické karty.

Vystaveny budou také osvědčené rozváděče značky Knürr (obr. 2), technický nábytek a zdroje vysokých napětí a proudů Heinzinger.

(AutoCont Control Systems)

Autocont Control System s. r. o.
Nemocniční 12
701 00 Ostrava
tel.: 596 152 111
fax: 596 152 562
e-mail: consys@autocont.cz
http://www.autocontcontrol.cz