časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

AutoCont Control Systems – novinky a trendy na MSV Brno 2003

|

číslo 8-9/2003

Mezinárodní strojírenský veletrh

AutoCont Control Systems – novinky a trendy na MSV Brno 2003

Oblast průmyslové automatizace v posledních letech patří spolu s telekomunikacemi bezesporu mezi nejrychleji se rozvíjející obory. Proto jen málokdo z významných dodavatelů si může dovolit vynechat účast na pravidelné nejvýznamnější veletržní akci v České republice – Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.
Mezi pravidelné vystavovatele již od svého založení patří i AutoCont Control Systems. Přestože tato společnost je známa zejména jako výhradní zástupce společnosti MITSUBISHI ELECTRIC pro Českou republiku, díky divizi IPC, CITECT a skupině pracovníků nabízejících datová centra a průmyslový nábytek rozšiřuje v posledních letech své aktivity do zcela nových oblastí průmyslu.

Obr. 1.

Divize průmyslové automatizace

Tato divize stejně jako každý rok připravuje pro MSV množství zajímavých novinek.

V oblasti nejmenších PLC – tzv. mikrokontrolérů, kde společnost MITSUBISHI ELECTRIC (dále jen M.E.) patří mezi průkopníky a největší světové výrobce, budou představeny nové rozšiřující moduly.

AL2-2DA – dvoukanálový výstupní analogový modul, AL2-1PT – vstupní analogový modul pro PT100, AL2-1TC – vstupní analogový modul pro termočlánek. Častému požadavku zákazníků na dodávku komponent od jednoho dodavatele vyšla společnost M.E. vstříc doplněním sortimentu o napájecí modul ALPHA Power 230 V AC/24 V, 2 A (obr. 1).

Obr. 2.

V kategorii kompaktních PLC bude prezentován nový kombinovaný modul FX2N-5A čtyři analogové vstupy/jeden analogový výstup). Velkou pozornost jistě vzbudí i nový komunikační modul COM-ET10-T (obr. 2), umožňující připojení PLC řady FX prostřednictvím Ethernetu (přenosová rychlost 10 Mbit/s k jiným systémům nebo do celopodnikové sítě. K propojení se systémy třetích dodavatelů rovněž bude sloužit modul FX2N-64DP-M – profibusový nadřízený modul.

U nejnovějších a současně nejvýkonnějších modulárních PLC řady Q bude představena nová verze (firmware) nejlevnějších procesorů Q00 a Q01 (obr. 3). Ty budou, stejně jako všechny ostatní procesory této řady, mimo jiné podporovat tzv. multiprocesorový režim (více procesorů v jedné sběrnici), matematické operace s plovoucí řádovou čárkou, goniometrické funkce atd. Současně dojde k výraznému zvětšení kapacity programové paměti na 128 kB a paměti dat na 64 kB slov. Kromě toho bude představena celá řada nových vstupních, výstupních, komunikačních a speciálních modulů, díky nimž bude možné tuto řadu PLC použít pro libovolný typ průmyslové aplikace.

Obr. 3.

Pro zajištění vzájemné vazby mezi strojem (technologií) a obsluhou jsou určeny operátorské panely řady MAC E firmy Beijers a řady GOT společnosti M.E. Tyto textové a grafické terminály splňují všechny standardní funkce předpokládané u této kategorie výrobků (vysoká odolnost v nepříznivých pracovních podmínkách a vysoké čelní krytí – IP65, jednoduché programování, podstatně nižší cena oproti průmyslovým PC, hodiny reálného času apod.), navíc podporují tzv. transparentní mód (současné programování PLC i MAC přes jeden port a jeden kabel), dálkovou údržbu systému (připojení na internet, zasílání zpráv SMS, zasílání reportů prostřednictvím elektronické pošty apod.), implementaci komunikačních protokolů na všechny přední světové výrobce PLC, verze s dotykovou obrazovkou, reportní a alarmní systém, možnost tvorby receptů apod.

V sortimentu společnosti M.E. lze rovněž nalézt širokou škálu pohonů měničů frekvence ve všech výkonových rozsazích a servopohonů vhodných i pro velmi náročné aplikace. Výkonová řada měničů frekvence byla rozšířena o speciální měniče pro čerpadlovou a ventilátorovou zátěž motoru. Jde o řadu FR-F540 s výkony od 75 do 530 kW s napájecím napětí motorů 3 × 400 V, 50 Hz.

V oblasti servopohonů M.E. letos představila další variantu řady MR-J2-Super, přičemž navázala na úspěšný servozesilovač MR-J2C-S100 novým typem MR-J2S-CL. Servozesilovač MR-J2S-CL obsahuje polohovací jednotku, která zjednodušuje celou aplikaci. Proto je celý systém levnější.

V kategorii produktů CNC firma M.E. letos na výstavě EMO 2003 v Miláně představí nový systém CNC C6 a C64, který vyplňuje mezeru na trhu pro systémy CNC, jež lze spojovat různými sítěmi (Ethernet, MelsecNet10, CC-link, Devive Net atd.) do velkých výrobních celků.

Divize CITECT

Z oblasti vizualizačního softwaru bude představen Citect verze 5.42. Jedná se o nejnovější verzi známého produktu, která přináší rozšíření alarmního systému a několik nových komunikačních driverů.

Pro farmaceutický, chemický a potravinářský průmysl je určen produkt Citect SCADA Batch. Umožňuje realizovat dávkový systém s grafickým uživatelským rozhraním. Dokumentace procesu je v souladu s požadavky GMP a FDA (FDA regulation 21 CFR part 11).

Dále bude představena koncepce nových produktů pro Industrial Information Management (IIM). Tyto nástroje umožňují manažerům najít cestu ke zvýšení produktivity a profitability výrobního zařízení pomocí transformace informací z výrobního procesu do obchodního kontextu. Typická návratnost investice do IIM je šest až dvanáct měsíců.

Modulární přístup IIM zajišťuje dostatečnou flexibilitu při tvorbě aplikace podle požadavků koncového uživatele. Modul DownTime dovoluje sledovat odstávky ve výrobě a vyhodnocovat jejich příčiny. Modul Tracking and Tracing zaznamenává všechny suroviny a komponenty, které byly použity pro výrobu konkrétního výrobku nebo dávky. Například v oblasti potravinářského průmyslu umožňuje tento produkt splnit nařízení Evropského parlamentu 178/2002, týkající se bezpečnosti potravin. Modul Quality je určen především manažerům kvality. Matrix přehlednou formou poskytuje nejdůležitější informace o výkonu továrny, např. KPI (Key Performance Indicator) apod.

Obr. 4.

Divize IPC

Divize průmyslových počítačů bude v letošním roce vystavovat upravenou verzi panelového počítače IAP 3000 AutoCont (obr. 4), v boxu s krytím IP67, několik nových typů pracovních stanic iEi, přenosný počítač typu Portable a počítače do 19" zástavby i do rozváděčů. Zejména pro výrobce strojů orientované na zahraniční odběratele bude zajímavý panelový počítač firmy Nematron, který na všechny své modely poskytuje celosvětový servis. Pro větší názornost bude na každém počítači nainstalována jedna z typických aplikací, demonstrující široké uplatnění průmyslových PC. Bude tedy možné se přímo seznámit s PC s kamerovým systémem přenášejícím obraz on-line na internet, aplikaci s vizualizačním programem Citect, vzdálené řízení a správu PC nebo měření rychlých jevů pomocí softwaru ScopeWin apod.

Velké množství novinek nabízí také přední dodavatel prvků pro stavbu průmyslových PC, společnost iEi. Bude představeno řešení průmyslových PC s podporou sběrnice AGP, nové typy šasi, rozšířený sortiment karet CPU s podporou procesoru Intel Pentium 4 a jiné.V oblasti síťové a sériové komunikace bude k vidění množství novinek od firmy MOXA Technologies, jednak z oblasti běžné sériové komunikace (nové karty pro sběrnici Universal PCI), novou řadu oblíbených serverů NPort pro převod sériových signálů na Ethernet a jednak z oblasti průmyslových sítí, kterým MOXA věnuje stále větší pozornost. Sem patří zejména inteligentní síťové prvky s vysokým stupněm redundance. Novinky čekají také na zájemce o vzdálenou správu serverů a přepínače KVM, včetně modelu IP-Reach, od firmy Raritan, který je čerstvým vítězem soutěže o nejlepší produkt pro vzdálenou správu serverů.

Obr. 5.

Divize datová centra

V oblasti stavby a instalace elektronických systémů vzrůstá poptávka po promyšlených komplexních řešeních s vysokou kvalitou a přijatelnými pořizovacími náklady. Na MSV budou představena řešení vycházející především z nabídky firmy KNÜRR, předního světového výrobce rozváděčů a technického nábytku.

Osvědčená řada rozváděčů Miracel (obr. 5, obr. 6), byla rozšířena o nové modely určené pro účelnou instalaci kabelážních systémů a serverů a nové barevné provedení. Požadavkům na zvýšenou bezpečnost vycházejí vstříc systémy s kódovými nebo elektronickými zámky. Pro zajištění provozní spolehlivosti jsou rozváděče osazovány výkonnými ventilačními nebo klimatizačními jednotkami.

Řada malých stojanových rozváděčů Smaract nabízí – i přes malé venkovní rozměry – tuhou konstrukci, velký účelně využitelný vnitřní instalační prostor a bezproblémový přístup ze všech stran. Nově byla zmiňovaná řada rozšířena o model pro zástavbu serverů a modely s krytím řady IP a stíněním EMC.

Obr. 6.

Vývoj v oblasti venkovních rozváděčů Tecoras pokročil k nabídce ucelených a zákaznicky přizpůsobených řešení s výbornou mechanickou odolností, stíněním EMC, ventilací nebo klimatizací a napájením včetně zálohování. Řešení jsou navrhována pro konkrétní klimatické podmínky a instalované zařízení s využitím počítačové simulace a výsledek je ověřován v klimatické komoře.

S rostoucími nároky uživatelů na provozní bezpečnost a spolehlivost instalací roste obliba monitorovacích systémů pro kontrolu a řízení vnitřního a vnějšího prostředí rozváděčů (teplota, vlhkost, kouř, napájení, přístup, vibrace atd.). Tyto systémy budou představeny v několika provedeních, odlišujících se výkonností a cenou.

Technický nábytek spolu s přístrojovými vozíky slouží k zařízení velínových pracovišť, řídicích center nebo montážních pracovišť. Zahrnuje rovněž ergonomické modely s výškově přestavitelnou pracovní plochou nebo nástavbu pro snadnou zástavbu měřicí a přístrojové techniky pro pracoviště výstupní kontroly nebo servisu.

Vysokonapěťové a velkoproudové napájecí zdroje Heinzinger ve standardním nebo zákaznickém provedení jsou určeny pro zkušební pracoviště výrobních podniků a výzkumných ústavů.

Autocont Control System s. r. o.
Nemocniční 12
701 00 Ostrava
tel.: 596 152 111
fax: 596 152 562
e-mail: consys@autocont.cz
http://www.autocontcontrol.cz