časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

AutoCont Control Systems na veletrhu Amper 2008

|

Ing. Tomáš Tomala,
 
Stánek společnosti AutoCont Control Systems na veletrhu Amper (3B6 v hale 3) umožní zájemcům seznámit se s nabídkou produktů průmyslové automatizace firmy Mitsubishi Electric, ale i firem Siebert a Horner. Část výstavní plochy bude vyhrazena pro řešení nabízená divizí Datových center pro instalace infrastruktury v datových centrech a telekomunikacích a sesterskou firmou AutoCont IPC, a. s.
 
Nabídka firmy Misubishi Electric obsahuje širokou škálu mikroPLC, kompaktních a modulárních PLC, měničů frekvence, servopohonů, robotů a systémů CNC. Mezi nejzajímavější novinky budou zcela jistě patřit nové operátorské panely řady E1000 (obr. 1), které nahrazují starší verze MAC E150/E200/E300. Dále zde budou mít svou (před)premiéru nové měniče frekvence řady FR-E740 (obr. 2), které budou oficiálně předvedeny až v dubnu na Hannover Messe. Představí se také servopohony MR-J3S připojitelné do sítě CC-link. Divize Mitsubishi CNC zde ukáže řadu M70, což je nová řada cenově dostupných (low-end) řídicích systémů CNC.
 
Tradiční sortiment firmy Mitsubishi bude v letošním roce doplněn řídicími panely od společnosti Horner. Ve většině případů jde o zcela unikátní řešení menších a středních úloh ve všech oborech průmyslu. Jako zcela nový produkt bude prezentována řada malých kompaktních řídicích jednotek XLt, které v sobě zahrnují malý operátorský panel s grafickou dotykovou obrazovkou, integrované binární vstupy a výstupy, analogové vstupy a výstupy a dvě sériové linky. Jako volitelné příslušenství lze za velmi příznivou cenu dokoupit komunikační modul pro Ethernet nebo modem GSM. Funkce záznamníku dat (datalogeru) umožňuje sbírat velký objem dat a uložit je na paměťovou kartu SD. Zákazníci rovněž ocení, že pro naprogramování operátorského panelu i PLC se používá společný software, jenž je zdarma.
 
Samostatnou oblastí v nabídce firmy Horner jsou tzv. zákaznická řešení. Služba poskytovaná touto firmou spočívá v tom, že jsou do existujících panelů a řídicích systémů implementovány nové funkce a vlastnosti podle konkrétních požadavků zákazníka. Panely mohou být rovněž dodány s libovolným (zákaznickým) čelním potiskem, což může být zajímavé zejména pro výrobce strojů a partnery OEM.
 
V nabídce firmy Siebert bude vedle tradičních řad velkoplošných displejů S302, SX502, SX702 k vidění i zcela nová série SX402 (obr. 3). Zákazníci si mohou vybrat displeje pro zabudování do panelů nebo celokryté provedení ve velikosti od 1 do 30 cm s libovolnými typy komunikačních rozhraní – BCD, analogový vstup, čítačový vstup, všechny typy linek RS, Profibus, Ethernet, Interbus atd.
 
Divize Datových center představí řešení pro instalace infrastruktury v datových centrech a telekomunikacích s důrazem na rozváděče Knürr vybavené rozvodem napájení a účinným chlazením a systémy Avocent pro komplexní vzdálenou správu serverů a dalších zařízení. Představeny budou také systémy Adder pro distribuci proudových a napěťových signálů jak po kabelu, tak bezdrátově.
 
Část výstavní plochy bude stejně jako loni vyčleněna pro prezentaci produktů sesterské firmy AutoCont IPC, a. s. Ta zde bude vystavovat nejen vlastní průmyslové počítače, ale rovněž obdobná řešení předních světových výrobců, komponenty pro průmyslová PC, komunikační moduly, průmyslové displeje a další.
 
Obr. 1. Operátorský panel E1000 (Mitsubishi Electric)
Obr. 2. Mitsubishi FRE700
Obr. 3. Velkoplošné displeje SX402