časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Audit spotřeby domácnosti

|

Pražská energetika, a. s.
 
Tak jako u všeho v našem životě i u domácích spotřebičů se časem projeví stárnutí. U elektrospotřebičů se stárnutí zpočátku projeví především z hlediska spotřeby, resp. plateb za elektřinu. Dokud se totiž na zařízení neobjeví závada nebo nepřestane fungovat celkově, zpravidla nepojmeme podezření, že by bylo něco špatně. Opak je však často pravdou. Takovým typickým přístrojem je chladnička. Zhruba 20 % domácností má chladničku starší než deset let. Funguje-li chladnička běžným způsobem, zákazníci o výměně obvykle dříve neuvažují. V případě, že už se uživatel rozhodne pro koupi nové chladničky, umístí tu starou na chatu nebo chalupu, k prarodičům apod. Úspora nákladů je však v porovnání s koupí nového spotřebiče minimální právě kvůli větší spotřebě starých spotřebičů. Např. chladnička z roku 1990 může oproti nově zakoupené chladničce zvýšit spotřebu až o 2 409 Kč za rok (sazba D02d).
 
Další významnou spotřebou domácností jsou spotřebiče v režimu standby. standby je stav spotřebiče, kdy se tento jeví jako vypnutý, ale přitom je stále v pohotovostním režimu. Typicky je to veškerá elektronika, výpočetní technika, televizory, mikrovlnné trouby, varné desky apod. standby režim sám o sobě nemá velkou spotřebu. Ta se pohybuje od desetin wattu po jednotky až desítky wattů. Může se tedy zdát, že to není typ spotřebiče, který by mohl výrazně ovlivnit spotřebu. Zkuste si však sami spočítat, kolik takových spotřebičů doma máte. Jako příklad lze uvést počítačovou sestavu. Monitor, reproduktory, dokovací stanice pro bezdrátovou myš, modem, wi-fi router, tiskárna, počítače přepnuté pouze do úsporného režimu. Podobně lze pokračovat u televizoru a další elektroniky.
 
Centrum energetického poradenství PRE poskytuje na svých webových stránkách (http://www.energetickyporadce.cz) několik kalkulaček pro výpočet energie. Mimo jiné lze využít interaktivní kalkulačku Posouzení provozních nákladů domácích spotřebičů, která dokáže porovnat, kolik stojí provoz nového spotřebiče nebo např. dvacet let starého spotřebiče. Pokud člověk nechce počítat, kolik ročně stojí provoz spotřebičů v režimu standby, je zde připravena kalkulačka Celková spotřeba v režimu standby v domácnosti.
 
Určitě lze namítnout, že pro jakýkoliv výpočet spotřeby je třeba tuto spotřebu nejprve zjistit. Spotřebu většiny domácích spotřebičů je možné změřit pomocí tzv. měřiče spotřeby a Pražská energetika, a. s., takovéto měřiče (viz obr.) bezplatně zapůjčuje v rámci svých služeb v Centru energetického poradenství PRE. Základní sada obsahuje měřič spotřeby do zásuvky s měřicím rozsahem 0,2 až 3 680 W. Tento měřič dokáže zaznamenat spotřebu v kilowatthodinách za časový úsek, minimální a maximální příkon, okamžitý příkon, napětí, proud a umí i přepočítat spotřebu na peníze podle zadané sazby.
 
Od letošního září byla tato služba navíc rozšířena o profesionální sadu, která se skládá ze tří zásuvkových měřičů, bezdrátového modemu, čidla teploty a instalačního softwaru do počítače zákazníka. Sada je souborem speciálně vyvinutých elektronických a softwarových prvků tvořících nadstavbu nad elektroinstalací objektu. Jeho využití však není omezeno jen na elektrická zařízení. Funkcionalitou má systém nejblíže k řešením známým jako inteligentní domácnost. Můžete s ní měřit až tři spotřebiče najednou a vše v reálném čase zaznamenávat do počítače. Zároveň lze měřit i např. teplotu v místnosti. Sada se zapůjčuje opět zdarma. Naměřené hodnoty pomůžou zájemcům vyhodnotit kvalifikovaní poradci Centra energetického poradenství PRE přímo při navrácení měřicí sady.
 
Centrum energetického poradenství PRE lze navštívit každý všední den v době od 10,00 do 18,00 h.
 
Více informací nejen o měřicích sadách lze získat přímo v poradenském centru:
Centrum energetického poradenství PRE
Jungmannova 28
Praha 1 (palác TeTa)
nebo na:
tel.: 267 055 555 (volba č. 3)