časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Aspekty navrhování přepěťových ochran SALTEK

|

číslo 7/2005

Aspekty navrhování přepěťových ochran SALTEK

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

V současné době každý investor pečlivě zvažuje nutnost investic a jejich návratnost. Poměrně jednoduché je rozhodování o pořízení nezbytné techniky – vybírá se „pouze„ vhodný typ zařízení, popř. jeho dodavatel. V případě investic do techniky zajišťující větší bezpečnost je rozhodování složitější. Jednoduchý vzorec pro výpočet návratnosti investice neexistuje. Pouze v některých případech může rozhodování zjednodušit pojišťovna, když například odmítne pojistit objekt nezabezpečený proti vloupání.

Obr. 1.

Příklad komplexní ochrany objektu (ovedrive – zde přepětí); ISDN – integrovaná číslicová síť

Rozhodování o volbě a návrhu ochrany proti přepětí závisí na projektantovi. Ten musí na základě zadání investora zvážit rizika a zvolit adekvátní ochranu. Důležité je to zejména u zařízení, která pracují s daty v reálném čase, jako např. firemní počítače (servery), systémy EZS (elektrické zabezpečovací systémy) a EPS (elektrická požární signalizace), různé systémy ostrahy a řízení přístupu, průmyslové provozy, operační váhy, jednotky intenzivní péče ve zdravotnictví apod. U všech těchto systémů i při krátkodobém selhání technologie mohou vzniknout nevratné škody: překonání ostrahy, neohlášené zahoření, znehodnocení výroby, poškození lidského zdraví apod. Návrh (volba) přepěťové ochrany musí být podřízen cíli, tj. předejít těmto a podobným nevratným škodám.

Společnost SALTEK kromě samotných ochran proti přepětí nabízí i řešení komplexní ochrany – koordinovaný systém ochran, který umožňuje racionálně ochránit jakoukoliv technologii podle požadavků investora. Příklad komplexní ochrany objektu je uveden na obrázku.

Odpovědnost za funkčnost systému a jeho odolnost proti poruchám v síti má podle nově navrhované směrnice EU dodavatel, který musí plně zajistit elektromagnetickou kompatibilitu instalovaného systému.

Rozhodnutí o aplikaci přepěťových ochran v konkrétních případech není vždy jednoduché. Firma SALTEK proto pořádá školení o projektování a montáži přepěťových ochran, která jsou zařazena do programu celoživotního vzdělávání ČKAIT.

Dále firma SALTEK umožňuje a podporuje konzultace se specialisty technické podpory firmy, kteří odborně poradí při výběru konkrétního systému přepěťových ochran tak, aby plně odpovídal současným platným evropským normám a zároveň vyhověl požadavkům investora.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel.: 272 942 470
GSM: 602 473 633
fax: 267 913 411
e-mail: obchod@saltek.cz
http://www.saltek.cz