časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Aqua-therm Nitra 2006

|

číslo 1/2006

Aqua-therm Nitra 2006

Co má společného čapí hnízdo s elektroinstalací? Ve výrobním závodě společnosti Moeller Elektrotechnika s. r. o. v Suchdole nad Lužnicí to ví každý. Čápi v areálu hnízdili odnepaměti. Táhli sem za potravou. Když zde byla v létě 1994 zahájena první výroba – jednoduchá montáž jističů z komponent dovezených z rakouského výrobního závodu Moeller ve Schremsu – čápi se stali místními maskoty. Dnes sem sice již nelétají a není tu ani čapí hnízdo, zato zde nachází obživu více než tisíc sto pracovníků z nejbližšího i vzdáleného okolí.

Obr. 1.

Koncern Moeller

Historie nadnárodního koncernu Moeller začala před více než sto lety, kdy v roce 1899 založil Franz Klöckner společnost na výrobu elektrických spínacích přístrojů. Za nejbližšího spolupracovníka si vybral Heina Moellera, kterého jmenoval hlavním inženýrem a později ředitelem společnosti. Pod jeho vedením se firma stala největším německým výrobcem v oboru spínacích přístrojů nízkého napětí (nn). Ve 40. letech minulého století přijala společnost název Klöckner Moeller. Koncem 50. let měla firma obchodní zastoupení ve čtyřiceti dvou zemích světa. Dnes je v tři sta sedmdesáti pobočkách a třiceti šesti výrobních závodech zaměstnáno asi dvanáct tisíc lidí. Na konci 90. let společnost přijala obchodní název Moeller a akvizicí převzala německý koncern Felten & Guilleaume.

Výrobní závod v Suchdole

Významnou součástí české společnosti Moeller Elektrotechnika s. r. o., která je dceřinou společností koncernu Moeller, je výrobní závod Moeller v Suchdole nad Lužnicí. Podnik zaujímá plochu 50 000 m2 a vyrábí malé domovní jističe, proudové chrániče a domovní rozvodnice pro celý koncern. Za posledních deset let vzrostl objem výroby zhruba desetkrát a úspěšně byl dokončen projekt přesunu výroby jističů ze Suchdola do nového výrobního závodu v Rumunsku a současně s tím přesun výroby chráničů ze Schremsu do Suchdola.

Obr. 2.

Obr. 1. Letecký snímek areálu výrobního závodu v Suchdole nad Lužnicí
Obr. 2. Pracovnice v Suchdole při kompletaci chráničů

V současné době jsou základem výroby v Suchdole:

  • finální montáž spínacích a jisticích přístrojů (včetně prvních zkoušek, potisku, balení a distribuce) z komponent dovážených z nedalekého Schremsu, kompetentního centra pro výrobu klíčových komponent koncernu Moeller, vzdáleného asi 20 km od Suchdola,

  • vlastní výroba rozváděčů (domovní rozvodnice a distribuční rozváděče do 2 500 A) od zakoupení materiálu až po expedici hotových výrobků; využívá se při tom princip target costing (cílová kalkulace), tzn. že jsou na základě stanovení cílových nákladů definovány požadavky na konstrukci, výrobní materiály a technologický proces.

Tajemství úspěchu firmy Moeller v Suchdole

Základem úspěšné výroby je filozofie podniku a její prosazování, cílem spokojenost zákazníka. Vzhledem k tomu, že se zde nevyrábí na sklad, ale celá výroba je realizována pouze na zakázku, jsou hlavními parametry kvalita a pružnost.

Obr. 3.

Obr. 3. Tisková konference v Suchdole (vpravo personální ředitel Mgr. Pavel Mráček, vlevo ředitel výroby Petr Hubálek)

Pro zajištění kvality je důležitá jednak osobní odpovědnost každého pracovníka za kvalitu provedené práce (značení výrobků identifikačním razítkem), jednak kontrola, tzv. první zkouška na testovací lince každého zkompletovaného výrobku bez výjimky. Pružností se rozumí především flexibilita pracovní síly, která umožňuje vykrytí úzkých míst ve výrobním procesu. Jde především o profesní univerzálnost zaměstnance, který je schopen podle potřeby plnit úkoly i na jiných pracovištích, a o přizpůsobení pracovní doby zaměstnance potřebám výroby, přičemž je využíván systém tzv. konta pracovní doby. Je to osvědčený systém neplacených, ale za určité období zúčtovávaných tzv. ±hodin (přesčasy minus neplacená volna), který je postaven na vzájemné dohodě zainteresovaných stran (zaměstnavatel, odbory, úřady).

Podle slov Mgr. Pavla Mráčka, prokuristy a personálního ředitele výrobního závodu Moeller Elektrotechnika s. r. o., je zdejší podnik největším zaměstnavatelem v jindřichohradeckém regionu a patří k největším i v celém Jihočeském kraji. Věkový průměr zdejších pracovníků je okolo třiceti pěti let a dvě třetiny z celkového počtu tisíc sto zaměstnanců tvoří ženy. Do sociální politiky závodu patří i nabídka zaměstnání pro spoluobčany se sníženou pracovní schopností. V externí dílně výrobního závodu Moeller v Jindřichově Hradci pracuje přibližně osmdesát těchto spoluobčanů.

Snad čapímu hnízdu, snad vysvěcení zrekonstruované přilehlé kapličky před deseti lety českým a rakouským farářem, kterého si s sebou speciálně k tomuto účelu i s darem – soškou Panny Marie – přivezl duchovní otec proudového chrániče, rakouský fyzik prof. Dr. Gottfried Biegelmeier (*1924 ve Vídni), avšak zcela jistě kvalifikovanému vedení a kvalitní práci zaměstnanců vděčí výrobní závod Moeller Elektrotechnika s. r. o. v Suchdole nad Lužnicí za své úspěchy ve výrobě moderní elektroinstalační techniky.

(Kl)