časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Analyzátory výkonového zatížení TOPAS 1020 a TOPAS 1040

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Analyzátory výkonového zatížení TOPAS 1020 a TOPAS 1040

Ing. Luboš Pouchlý,
UTES Instruments, s. r. o.

Prémiová řada analyzátorů TOPAS od firmy LEM zahrnuje špičkové nástroje pro analýzu chyb a dokumentaci kvality elektrické energie v distribučních a přenosových sítích. Díky flexibilitě této řady si uživatel může zvolit optimální produkt přesně podle svých požadavků. Analyzátory TOPAS 1020 (viz obr.) a TOPAS 1040 jsou nové přírůstky zmíněné řady, optimalizované pro analýzu zatížení. Doplňují již existující přístroje TOPAS 1000 – přenosný analyzátor kvality a TOPAS 1019, který byl navržen pro permanentní instalaci.

Obr. 1

Charakteristické znaky

analyzátorů TOPAS 1020 (hodnoty v závorkách platí pro TOPAS 1040):

  • modulární řada pro testování kvality,
  • měření až sedmi (dvanácti) trojfázových zdrojů,
  • jednoduchá obsluha.

Analyzátor TOPAS umožňuje přesně určit kapacitu a zatížení, zaznamenávat deformace a statistická vyhodnocování, jako např. diagram denních hraničních hodnot. Jeho hlavním přínosem pro uživatele je možnost využít optimální načasování investic.

Analyzátor TOPAS 1020 může měřit trojfázové napětí, proud nulového vodiče a trojfázový proud do hodnoty 1 000 A až pro sedm obvodů. S přístrojem TOPAS 1040 lze kromě měření trojfázového napětí měřit také proud až na dvanácti trojfázových zdrojích. To znamená, že k dispozici je 22 (37) proudových kanálů, které mohou být nakonfigurovány do skupin po třech pro připojení proudových kleští nebo flexibilních Rogovského cívek LEM~flex.

Tak je možné ukládat záznamy hodnot napětí, proudů a výkonů ze sedmi (dvanácti) trojfázových výstupů AC současně do časových diagramů nebo tabulek. Rovněž jsou zaznamenávány napěťové události (poklesy, přepětí a přerušení podle EN 50160) a také je možné vyhodnocovat kvalitu elektrické energie.

Pro statistické vyhodnocování jsou ve spolupráci s odborníky na výrobu a distribuci implementovány speciální prezentace, optimalizované pro co nejúčelnější využití: souhrnná vyhodnocení, denní extrémní hodnoty pro vybrané dny (v podobě sloupcového diagramu), průměrné, minimální a maximální hodnoty pro jednotlivé obvody. Vyhodnocení jsou k dispozici pro každý parametr jakékoliv fáze za zvolenou periodu. Vyměnitelný pevný disk 520 MB PCMCIA je součástí dodávky. Umožňuje extrémně dlouhé periody nahrávání a externí nastavení přístrojů TOPAS 1020 a 1040 z laptopu.

Součástí dodávky je také software se širokou škálou vyhodnocovacích funkcí. Měřicí systém TOPAS 1020 a 1040 doplňuje příslušenství, jako jsou měřicí kleště nebo LEM~flex.

Vytváření protokolů definovaných uživatelem je skutečně jednoduché, a to díky měnitelnému generátoru protokolů založenému na MS Excel®: připravený arch měření MS Excel® je aktualizován daty z přístrojů TOPAS 1020 a 1040, k dispozici jsou všechny prvky MS Excel.

Data lze přenášet přes Ethernet, sériový port, modem nebo pevný disk PCMCIA. Extrémně kompaktní zařízení je přenosné a díky svému krytí IP65 může být používáno ve všech typech prostředí.

Nový člen řady TOPAS uzavírá širokou škálu produktů firmy LEM pro distribuci energie a její využití.

UTES Instruments, s. r. o.
Srbská 53
612 00 Brno
tel./fax: 541 589 211
e-mail: prodej@utes.cz
http://www.utes.cz